Live

Dreapta europeană nu a reușit să respingă un text de lege care vizează restaurarea ecosistemelor în UE

Data actualizării: Data publicării:
Dreapta europeană nu a reușit să respingă un text de lege care vizează restaurarea ecosistemelor în UE. Foto: European Parliament

Dreapta şi extrema dreaptă au eşuat joi în tentativa de a obţine respingerea în cadrul unei comisii a Parlamentului European a unui text de lege ce vizează restaurarea ecosistemelor în UE, subiect ce stârneşte reacţii aprinse, informează AFP.

Acest text, propus în iunie 2022 de Comisia Europeană, fixează obiective de restaurare a terenurilor şi spaţiilor marine deteriorate şi se înscrie în Pactul Verde (Ecologic) European.

După ce a participat la negocieri, Partidul Popular European (PPE, dreapta), prima forţă politică din Parlamentul European cere acum pur şi simplu retragerea textului care, în opina sa, dăunează agriculturii, pescuitului şi silviculturii.

Apărătorii textului consideră această opoziţie una oportunistă, cu un an înainte de alegerile europene.

Joi, un amendament depus de dreapta şi susţinut de extrema dreaptă pentru respingerea textului nu a obţinut majoritatea în comisia pentru mediu a PE, însă acest vot ilustrează profunde scindări: 44 de voturi pentru, 44 contra, nicio abţinere.

După mai mult de trei ore de voturi foarte strânse, sesiunea nu s-a putut încheia şi lucrările acestei comisii vor fi reluate pe 27 iunie.

Apoi, textul va fi supus votului eurodeputaţilor în şedinţă plenară.

„Vom vedea cum va evolua votul final, însă votul de respingere a pierdut şi aceasta este cel mai important”, a declarat Pascal Canfin, din grupul Renew Europe, preşedintele comisiei pentru mediu, al cărui grup politic este el însuşi divizat asupra textului.

În ultimele zile, Canfin l-a acuzat pe liderul PPE, germanul Manfred Weber, că face presiuni asupra eurodeputaţilor de dreapta şi că îi ameninţă cu „represalii politice” dacă vor vota în favoarea textului legii.

„Dacă oamenii ar vota cu conştiinţa liberă în toate grupurile (parlamentare), pot să vă spun că ar exista o majoritate clară pentru susţinerea legii asupra restaurării naturii”, a subliniat Canfin pentru AFP, citată de Agerpres.

Yannick Jadot, din grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană a denunţat la rândul său o dreaptă „patetică”, ce „pretinde că iubeşte natura”, dar care „este acum gata să o jefuiască pentru a se alinia extremei drepte”.

Esther de Lande, vicepreşedinta PPE, a insistat în privinţa divizărilor din cadrul comisiei de mediu asupra unui text de lege deja respins de comisiile de agricultură şi pentru pescuit, la sfârşitul lui mai. „Când va înţelege mesajul Frans Timmermans?”, a declarat ea, adresându-se vicepreşedintelui Comisiei Europene.

Potrivit ONG-ului World Wide Fund for Nature (WWF), „încă mai este timp pentru salvarea acestei legi”. „Viitorul agricultorilor, pescarilor, companiilor sau al economiei se bazează pe restaurarea ecosistemelor naturale”, subliniază organizaţia nonguvernamentală.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei

Extrema dreaptă germană, AfD, cere ca Trump să ia cuvântul în Parlamentul European. Ce ar trebui să spună președintele ales al SUA

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Partenerii noștri