Live

Cum se pregătește UE pentru o criză a refugiaților din Ucraina care ar putea dura ani de zile. 10 milioane de ucraineni, strămutați

Data actualizării: Data publicării:
Germania și Polonia au cerut Comisiei Europene să aloce un fond de 1.000 de euro pentru fiecare ucrainean care se înscrie în programul de protecție temporară. Foto: Profimedia Images

Rusia plănuia să invadeze Ucraina și să își atingă obiectivele în câteva zile. În schimb, în mare parte datorită rezistenței eroice a ucrainenilor, „blitzkrieg”-ul rusesc s-a transformat într-un război de atriție. În timp ce trupele rusești sunt blocate pe mai multe fronturi în Ucraina, UE se teme că luptele ar putea să țină luni sau chiar ani de zile, ceea ce ar putea înrăutăți criza umanitară mult peste așteptări, scrie El Pais.

Polonia, cea mai mare dintre cele patru state UE care se învecinează cu Ucraina, a primit deja 2,3 milioane de refugiați care au fugit de război. Ei reprezintă 60% din totalul de 3,8 milioane de persoane care au părăsit Ucraina de când Rusia a declanșat invazia militară. Încă 6,5 milioane ar fi strămutați în alte regiuni din interiorul țării.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus luni că Uniunea Europeană trebuie să-i „îndemne” pe ucrainenii din Polonia care au fugit de război să se deplaseze spre alte țări din blocul comunitar, relatează Barron's.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus luni că Uniunea Europeană trebuie să-i „îndemne” pe ucrainenii din Polonia care au fugit de război să se deplaseze spre alte țări din blocul comunitar. Foto: Profimedia Images

Este „important să îi îndemnăm pe refugiați să plece din Polonia și să încerce să meargă spre alte state membre, pentru că altfel situația nu ar mai fi sustenabilă”, a spus Johansson.

Comisarul UE a oferit această declarație înainte de a participa la o întâlnire a miniștrilor afacerilor interne din Uniunea Europeană la Bruxelles unde urmau să discute măsurile care ar putea fi adoptate pentru a găsi un răspuns mai bun în fața crizei refugiaților, inclusiv pentru a împărți responsabilitatea găzduirii milioanelor de ucraineni care au fugit din calea războiului.

Germania și Polonia propun ca UE să ofere 1.000 de euro pentru fiecare refugiat care se înscrie în programul de protecție 

UE a adoptat acum aproape o lună o directivă fără precedent care le oferă protecție temporară refugiaților ucraineni și prin care li se permite să locuiască în UE, să muncească, să studieze și să aibe acces la ajutoare sociale.

Germania și Polonia au cerut Comisiei Europene să aloce un fond de 1.000 de euro pentru fiecare ucrainean care se înscrie în programul de protecție temporară.

UE a adoptat acum aproape o lună o directivă fără precedent care le oferă protecție temporară refugiaților ucraineni, prin care li se permite să locuiască, să muncească, să studieze și să acceseze ajutoarele sociale. În poză: Copii ucraineni la o școală din Cehia. Foto: Profimedia Images

Până acum, Austria a primit 35.000 de ucraineni, Lituania a înregistrat între 20.000 și 35.000 de refugiați, Franța și Grecia au primit 15.000 fiecare, iar Irlanda 13.500, potrivit comunicatelor oficiale ale ministerelor acestor țări.

Johansson a spus că în timp ce UE se confruntă cu o „presiune mare” din cauza valului de refugiați din Ucraina, în special în Polonia și Cehia, volumul celor care fug de război a început să scadă.

„Este în jur de 50.000 pe zi. În momentul de vârf, era peste 200.000”, a spus Johansson. Este cel mai mare val de refugiați cu care Europa s-a confruntat de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit oficialilor UE.

Într-o lună de război în Ucraina au fost strămutați la fel de mulți oameni cât în doi ani de război în Siria

În Siria, au trecut doi ani ca valul de refugiați să ajungă la nivelul la care s-a ajuns în Ucraina, informează FP. Ucraina are o populație de două ori mai mare și un teritoriu de trei ori mai mare și, astfel, războiul ar putea provoca strămutarea a peste 10 milioane de ucraineni atât în interiorul țării, cât și în afară.

Doar 5% dintre ucrainenii care și-au părăsit casele au făcut-o înainte ca războiul să înceapă, majoritatea plecând la începutul invaziei sau atunci când conflictul a ajuns în zona lor, potrivit unui sondaj al Organizației Internaționale pentru Migrație, scrie BBC.

În Siria, au trecut doi ani pâna ca valul de refugiați să ajungă la nivelul la care s-a ajuns acum în Ucraina - 10 milioane de ucraineni au fost strămutați de război. Foto: Profimedia Images

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, 90% dintre refugiații din Ucraina sunt femei și copii. Bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt eligibili pentru a fi recrutați în armată și nu au voie să părăsească țara.

În plus față de ucrainenii care au reușit să scape de război, alte 12 milioane de oameni au rămas blocați în zonele de conflict, scrie BBC.

Ministrul de interne al Franței, Gerald Darmanin, a atras atenția asupra riscului ridicat ca valul de refugiați să atragă și mai multe cazuri de trafic de persoane și comerț ilegal de arme.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Partenerii noștri