Live

Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am crezut”, arată un nou studiu

Data actualizării: Data publicării:
Plitele pe gaz emană compuși toxici în timpul utilizării Foto: Shutterstock

Aragazele produc gaze nocive legate de boli cardiace și pulmonare, însă experții avertizează că oamenii sunt puțin conștienți de pericolele lor. În medie, utilizarea unei plite de gătit pe gaz scade viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu realizat pe gospodării din UE și Regatul Unit, care indică un număr de 40.000 de europeni morți în fiecare an din cauza poluanților eliminați în bucătărie de mașinile de gătit care folosesc ca sursă de căldură gazul. Numărul victimelor este de două ori mai mare decât cel al morților din accidente auto, scrie The Guardian.

„Problema este mult mai gravă decât am crezut”, a declarat autorul principal Juana María Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.

Cercetătorii au atribuit 36.031 de decese premature în fiecare an plaitelor de gătit cu gaz în UE și încă 3.928 în Regatul Unit al Marii Britanii. Ei spun că estimările lor sunt conservatoare deoarece au luat în considerare doar efectele asupra sănătății ale dioxidului de azot (NO2), și nu ale altor gaze precum monoxidul de carbon și benzenul.

„Cu mult timp în urmă, în 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care utilizează aragaze pe gaz decât în cazul celor electrice”, a declarat Delgado-Saborit. „Dar abia acum suntem în măsură să indicăm numărul de vieți care sunt curmate”.

Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz, procentul fiind de 54% în Regatul Unit și de peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aparatele de gătit ard gaz fosil și ejectează substanțe nocive care inflamează căile respiratorii.

Raportul, care a fost sprijinit de Fundația europeană pentru climă, se bazează pe cercetarea de anul trecut, care a măsurat calitatea aerului din locuințe pentru a afla în ce măsură gătitul cu gaz crește poluarea aerului din interior. Acest lucru a permis oamenilor de știință de la Universitatea Jaume I și de la Universitatea din Valencia să stabilească raporturile dintre poluarea aerului din interior și cea din exterior atunci când se gătește cu gaz și să cartografieze expunerea la NO2 din interior.

Ei au aplicat apoi ratele de risc de îmbolnăvire, provenite din studii privind poluarea cu NO2 în exterior, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.

„Principala incertitudine este dacă riscul de deces constatat în cazul NO2 din exterior provenit în principal din trafic poate fi aplicat la NO2 din interior provenit de la gătitul cu gaz”, a declarat Steffen Loft, expert în poluarea aerului la Universitatea din Copenhaga, care nu a fost implicat în cercetare. „Dar este o presupunere corectă și necesară pentru evaluare”.

Rezultatele se înscriu în linia unui studiu realizat în luna mai în SUA, care a constatat că mașinile de gătit cu gaz contribuie la decesul a până la 19.000 de adulți în fiecare an.

Luna aceasta, UE și-a înăsprit normele privind calitatea aerului exterior, dar nu a stabilit standarde pentru calitatea aerului interior. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat factorii de decizie politică să elimine treptat aparatele de gătit pe gaz prin stabilirea unor limite pentru emisii, prin oferirea de bani pentru a ajuta la trecerea la aparate de gătit mai curate și prin obligarea producătorilor să eticheteze aparatele de gătit cu riscurile lor de poluare.

„Pentru prea mult timp a fost ușor să se respingă pericolele cuptoarelor cu gaz”, a declarat Sara Bertucci de la EPHA. „La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății - și, la fel ca țigările, mașinile de gătit cu gaz sunt un mic foc care ne umple casa cu poluare.”

Oamenii se pot proteja parțial de gazele toxice emanate atunci când gătesc, deschizând ferestrele și pornind hotele.

Delgado-Saborit a spus că ea și soțul ei au crescut în case în care gătitul se făcea pe plite electrice, care este „mai curat, mai sigur și mai sănătos”, dar mai târziu s-au mutat într-o casă cu aragaz pe gaz în bucătărie.

„Acum ne aflăm în mijlocul unor lucrări de îmbunătățire a locuinței și număr zilele pentru a avea o nouă plită electrică în bucătărie.”

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

Germania a eliminat o taxă controversată pentru tranzitul gazelor naturale

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Partenerii noștri