Cum ajung porumbeii să devină un pericol pentru rețeaua de internet prin satelit a lui Elon Musk
Un expert în securitate cibernetică din Anglia spune că porumeii îi perturbează noul serviciu de internet prin satelit furnizat de compania Starlink a lui Elon Musk, potrivit BBC.
„Merge foarte bine, dar am observat o serie de întreruperi - unele de o secundă, altele mai lungi”, spune profesorul Alan Woodward de la Universitatea din Surrey.
Întreruperile, crede el, ar putea fi provocate de „porumbeii enervanți”, cărora le place să stea pe „farfuriile” antenelor.
Pentru că locuiește într-o zonă în care internetul prin fibră optică este inaccesibil, Woodward spune că este încântat să fie unul dintre cei care testează sistemul Starlink.
Musk a anunțat recent că a livrat 100.000 de terminale pentru testare.
Mica antenă rotundă primește și trimite semnale către sateliții care trec pe deasupra sa și care fac parte dintr-o constelație de 1.700 de sateliți aflați la circa 550 km altitudine. Aceștia au o viteză suficient de mare pentru a orbita Pământul la fiecare aproximativ 90 de minute.
Woodward continuă să investigheze cauza principală a problemelor, deși un expert a declarat pentru BBC că „un porumbel așezat pe o antenă Starlink i-ar diminua cu siguranță performanța”.
Porumbeii nu au fost singura problemă, totuși, întrucât săptămâna aceasta, o întrerupere majoră i-a lovit pe utilizatorii serviciului Starlink din întreaga lume. Conexiunea, a spus Woodward, „a dispărut complet”.
Serviciul, aflat încă oficial în versiune beta, pare să fi fost oprit de aproximativ o oră pentru mulți utilizatori, iar Starlink nu a explicat de ce.
Vitezele oferite de rețeaua lui Musk sunt în medie de aproximativ 150-200 Mbps pentru download și 10-20 Mbps pentru upload.
În februarie, Musk a anunțat că Starlink speră să dubleze viteza maximă oferită, dar tipul de serviciu pe care îl vor avea utilizatorii prin intermediul sateliților LEO va depinde de mulți factori.
Unul, spun experții, va fi câte alte antene sunt în apropiere. Starlink limitează în prezent numărul de utilizatori pentru fiecare zonă de acoperire.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News