Live

Comisia Europeană recomandă testare RT-PCR la frontiere. Apare categoria de restricții „roșu închis”

Data actualizării: Data publicării:
Controale anti-COVID la granița dintre Franța și Germania, în apropiere de Rastatt. Foto: GettyImages

Comisia Europeană a recomandat, luni, tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare. 

„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitare suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni şi ar trebui să fie obligatorie în acelaşi timp completarea unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc, arată un comunicat de presă de la Bruxelles citat de Agerpres.

Recomandarea Comisiei - o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului - nu are caracter obligatoriu.

Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive „esenţiale”, însă cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Unele regiuni din UE ar putea fi deja vizate de restricții de tip „roșu închis”

Comisia Europeană doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum „zonă roşie” conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii - „roşu închis” - unde să se aplice restricţii mai severe.

Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori (sau 5 la 1.000 de locuitori), constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa Comisiei Europene, după acordul COP29: „UE va continua să îşi concentreze sprijinul asupra celor mai vulnerabili”

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Partenerii noștri