Live

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și R. Moldova, dar cere reforme

Data actualizării: Data publicării:
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Ambele țări mai au de făcut reforme, iar „mingea este în terenul” lor, a mai spus Von der Leyen.

„În primul rând, Comisia recomandă Consiliului ca Ucrainei să-i fie acordată perspectiva unui viitor european și, în al doilea rând, să-i fie acordat statutul de țară-candidată. Aceasta înseamnă, desigur, ca țara să implementeze o serie de reforme importante. Cu siguranță, Ucraina a demonstrat aspirația și determinarea de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene. Ucraina are o democrație parlamentară și prezidențială solidă, o administrație publică ce funcționează foarte bine. Ucraina are o societate civilă foarte dinamică, foarte activă, iar acesta este un lucru bun. Are un sistem electoral care s-a dovedit a fi corect și liber. Ucraina a luat deja măsuri importante pentru a deveni o economie de piață pe deplin funcțională. Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Noi ne dorim ca ei să trăiască alături de noi visul european”, a spus von der Leyen.

Citiți și:

Volodimir Zelenski: Statutul Ucrainei de țară candidată la UE „va aduce victoria mai aproape”

Maia Sandu, prima reacție după anunțul Comisiei Europene privind aderarea Moldovei la UE: Ne angajăm să muncim din greu

„Avem un mesaj clar, iar acesta este: da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat. Mergem conform regulilor, progresul depinde de Ucraina, mingea este în teritoriul ucrainenilor”, a continuat ea.

„De asemenea, recomandăm Consiliului să acorde Moldovei perspectiva unui viitor european și statut de țară-candidată, în ideea că țara va face o serie de reforme importante. În trecutul recent, Moldova a făcut pași decisivi către reforme. Există un mandat clar de la cetățeni. Este pe o reală cale reformistă, anticorupție și europeană, pentru prima oară de când a obținut independența. Cât timp liderii țării continuă pe acest drum, credem că țara are potențialul să se ridice la înălțimea așteptărilor”, a mai spus șefa CE.

Anunțul vine la o zi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis, au făcut o vizită în Ucraina.

Cle două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

„Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice”, se arată în recomandare.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

Ucraina a cerut aderarea la UE la doar patru zile după ce trupele ruse au declanșat invazia, în februarie. Patru zile mai târziu, Republica Moldova și Georgia, alte două state ex-sovietice care au regiuni separatiste ocupate de trupele ruse, au făcut la rândul lor cereri de aderare la UE.

În cazul Georgiei, Comisia Europeană a decis că are de îndeplinit mai multe condiții, înainte de a primi statutul de țară candidată.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au reacționat ferm, după ce UEFA i-a spus ”NU” României în urma meciului cu Kosovo: ”Nici n-a stat pe gânduri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În loc de celebrele rachete Taurus, Germania va trimite Ucrainei 4000 de drone pilotate de inteligența artificială

„Unboxing” neobișnuit făcut de Serviciile secrete ale Ucrainei. Ce conține drona rusească Gerbera

Armata lui Putin își continuă avansul pe frontul de est. Rușii au cucerit mai multe localități în doar câteva zile

Decizia SUA de a permite Kievului să lovească ținte din Rusia cu rachete ATACMS poate fi decisivă în război, crede președintele polonez

Partenerii noștri