Live

Comisia Europeană propune introducerea portofelului digital. Ce acte se pot păstra în e-wallet, în afară de cartea de identitate

Data publicării:
Portofelul electronic va fi o aplicație pe telefon, pe care se pot stoca acte de identitate și alte documente oficiale: Profimedia

Comisia Europeană va propune joi introducerea aşa-numitelor portofele digitale, care vor oferi acces la o gamă largă de servicii pentru cei 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene, un nou pas spre o mai mare integrare după pandemia de Covid-19, informează Bloomberg. Portofelul digital va funcționa ca un act de identitate electronic, pe care cetățenii UE pot stoca date personale şi documente oficiale, precum permise auto, reţete medicale şi diplome de studii.

"Conform noilor reguli, Portofele Digitale Europene vor fi disponibile pentru toţi", se arată într-o variantă preliminară a propunerii consultată de Bloomberg.

Mai multe state europene oferă deja forme digitale de acte de identitate, astfel că noua aplicaţie propusă de Executivul comunitar ar interacţiona cu sistemele existente şi ar oferi cetăţenilor UE dreptul la un serviciu care este recunoscut la nivelul întregului bloc comunitar.

Portofelul digital (e-wallet) nu va fi obligatoriu, susţine Bloomberg, potrivit Agerpres.

La ce folosește portofelul electronic

Graţie noilor portofele digitale, care vor fi sub forma unei aplicaţii pe telefon, similare cu cele utilizate pe telefoanele Android şi Apple, cetăţenii UE vor putea să închirieze automobile în afara ţării lor de origine, să îşi dovedească vârsta, să solicite un împrumut, să deschidă un cont bancar, să depună o declaraţie fiscală şi să se înscrie la o universitate.

Pandemia de Covid-19 a accelerat procesul de integrare europeană în condiţiile în care anul trecut statele membre au căzut de acord asupra unui program de stimulare economică concentrat pe investiţii în energie verde şi digitalizare, program susţinut de împrumuturi comune. În plus, guvernele statelor membre au însărcinat Comisia Europeană să achiziţioneze vaccinuri în numele lor şi de asemenea au introdus certificate de călătorie pentru cei care au fost vaccinaţi, au un test negativ sau şi-au revenit după virus.

Comisia Europeană şi-a propus să livreze un instrumentar tehnic care să poată fi folosit la introducerea portofelelor digitale până în luna octombrie 2022.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Partenerii noștri