Live

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Data publicării:
Comisia Europeană Foto: Shutterstock

Comisia Europeană a decis să trimită Bulgaria și România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea deplină a obligațiilor de colectare și tratare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE). Directiva urmărește să protejeze sănătatea oamenilor și mediul prin impunerea colectării și tratării apelor urbane reziduale înainte de evacuarea lor în mediu.

Orașele (aglomerările) trebuie să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea și tratarea apelor urbane reziduale. Apele reziduale necolectate sau netratate pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul și apele de coastă și subterane.

Bulgaria și România au beneficiat de derogări pentru a se conforma acestei directive în temeiul Tratatului de aderare, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

“În România, 150 de orașe mari și împrejurimile acestora (cu mai mult de 10.000 de locuitori) nu îndeplinesc cerințele directivei privind sistemele colectoare. În 154 de orașe și împrejurimi ale lor, apele urbane reziduale care intră în sistemele colectoare nu sunt tratate corespunzător. Iar în 155 orașe mari și împrejurimi, România nu asigură un tratament mai riguros înainte de evacuarea apelor reziduale în zonele sensibile”, potrivit comunicatului publicat de Comisia Europeană. În comunicat este prezentată și situația Bulgariei, de asemenea vizată de acest caz, care nu este nou. Pentru România, termenul să rezolve problemele observate ar fi trebuit să fie 31 decembrie 2015, iar pentru Bulgaria 31 decembrie 2010. 

Din cauză că nu au fost aplicate măsurile necesare, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în iunie 2018 și încă o scrisoare în octombrie 2022. Scrisoarea de punere în întârziere este prima etapă a unei proceduri de infringement. În scrisoarea de punere în întârziere, Comisia expune clar problemele și dă fiecărui stat un termen pentru a răspunde și pentru a remedia situația. Astfel, UE consideră că eforturile celor două țări nu au fost suficiente, motiv pentru care a decis să le trimită în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. 

Solicitările UE adresate celor două țări, de a trata apele urbane reziduale, urmăresc să protejeze sănătatea oamenilor și mediul. Aceasta cere ca apele urbane să fie curățate și tratate înainte de a fi evacuate în natură. De altfel, România și Bulgaria au beneficiat de finanțări substanțiale din partea UE pentru a face acest lucru, prin proiectele din cadrul politicii de coeziune, conform Comisiei Europene. 

Directivele adresate de UE României și Bulgariei fac parte din proiectul european “Green Deal”, care impune statelor membre să stabilească sisteme de colectare pentru toate orașele care au cel puțin 2.000 de locuitori. În cazul în care implementarea unui sistem este prea costisitoare, se pot utiliza sisteme individuale (fose septice, stații de epurare individiuale), dar care să aibă același nivel de protecție a mediului. Conform regulamentului european, orașele trebuie să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea și tratarea apelor reziduale, deoarece pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul și apele de coastă și subterane.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Motivul pentru care Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro

ÎPS Teodosie poate fi judecat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă, a decis Curtea de Apel Constanța

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Avizarea comisarului propus de Ungaria pentru noua Comisie Europeană, amânată. De ce ar putea depinde aprobarea sa (Politico)

Partenerii noștri