Live

Comisar european: Haideți să facem tot ce putem ca să excludem tutunul din supermarketuri

Data publicării:

Comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis, prezent marţi la Forumul Global "Drepturile omului şi o lume fără tutun", a lansat un apel pentru eliminarea tutunului din supermarketuri, având în vedere că acesta nu este un aliment.



"Acum mai bine de 500 de ani, frunzele de tutun au fost aduse în Europa ca un dar din partea lui Cristofor Columb, din Indiile americane. Şi acum ştim care e preţul acestui dar. Nu ar fi trebuit să îl acceptăm. Haideţi să facem tot ce ne stă în putinţă să excludem tutunul din supermarketuri, unde ar trebui să găsim mâncare, nu şi tutun, pentru că tutunul nu este un aliment, este un ucigaş", a declarat el, în cadrul forumului, găzduit de Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Comisarul european a atras atenţia asupra faptului că procentajul de fumători din rândul tinerilor a crescut de la 25% în 2014 la 29% în 2017. Vytenis Andriukaitis a subliniat că tinerii sunt expuşi unor reclame "foarte inteligente", care promovează consumul de tutun. Totodată, a precizat că nu trebuie permis ca ţigaretele electronice "să evite măsurile" CE de control al tutunului.

"Mă supără foarte tare că tinerii pot avea atât de uşor acces la produse pe bază de tutun şi din ce în ce mai mulţi trec la ţigări electronice sau încep să fumeze. 70% dintre tineri erau sub vârsta de 18 ani când au început să fumeze. Produsele pe bază de tutun încălzit reprezintă o provocare deosebită. Există un cadru de reglementare pentru produsele de tutun, dar cota de piaţă a acestor produse, mai ales a ţigaretelor electronice, este în creştere rapidă şi se pare că sunt din ce în ce mai atrăgătoare pentru tineri. (...) Campaniile de marketing adesea pretind că aceste produse sunt mai bune, că sunt alternative la fumatul tradiţional. Trebuie să le analizăm cu grijă şi să reglementăm cât mai atent, pentru că şi acestea fac rău. Nu putem să spunem pur şi simplu că fac mai puţin rău. Dacă fac rău, fac rău. Şi trebuie să trimitem acest mesaj către societăţile noastre", a spus el.

Oficialul european a precizat că "trecerea către o lume fără tutun" ar reprezenta un progres durabil, în concordanţă cu obiectivele Agendei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

"Avem un instrument internaţional foarte bun, care vizează controlul tutunului de o manieră comprehensivă, Convenţia privind controlul tutunului este primul astfel de tratat care subliniază de la primul paragraf nevoia de a proteja sănătatea publică. Acest tratat are în vedere drepturile tuturor de a ajunge la cele mai înalte standarde de sănătate. Sigur, avem dreptul la alegere, dar acest drept nu este absolut, pentru că toată lumea trebuie să respecte drepturile celorlalţi: de a trăi şi a respira într-un mediu liber de tutun. De asemenea, nu vorbim de alegeri libere atunci când e vorba despre protejarea drepturilor copiilor şi a ne asigura că ei se bucură de cel mai înalt nivel de protecţie", a precizat comisarul european.

Potrivit lui Vytenis Andriukaitis, Comisia Europeană pune accent pe reglementarea "puternică" în domeniul prevenirii consumului de tutun, inclusiv când e vorba de parteneriate sau sponsorizări. El a reamintit că unele state membre, precum Franţa, Marea Britanie, Irlanda, au implementat regulile privind dimensiunea unică a pachetului. Totodată, le-a recomandat agricultorilor să renunţe la cultivarea tutunului, menţionând că Politica Agricolă Comună încurajează acest lucru prin măsuri fiscale.

"Este foarte important să abordăm controlul tutunului de o manieră holistică, ceea ce înseamnă că trebuie să ne implicăm într-o serie mai largă de politici care să meargă dincolo de domeniul sănătăţii. De exemplu, Comisia Europeană a luat câteva măsuri pentru a reduce deşeurile din produse de tutun. (...) Putem găsi sute, chiar mii de chiştoace care se află peste tot pe plaje, în locurile de joacă. Pot fi găsite de copii şi reprezintă un pericol de mediu", a subliniat el.

Vytenis Andriukaitis a numit tutunul un "ucigaş invizibil", care provoacă anual decesul a 1,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană.

"Acestea sunt nişte decese evitabile şi putem transmite acest mesaj către guvernele şi politicienii noştri. Pentru mine este inacceptabil să văd această mentalitate de tip siloz, în care fiecare se gândeşte la propriile lui probleme", a arătat comisarul european.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Roxana Mînzatu a fost audiată pentru funcția de comisar UE: „Cel mai complex examen al vieţii mele”

Partenerii noștri