Live

Cioloș felicită guvernul pentru portofoliul obținut în viitoarea Comisie Europeană: „A negociat bine interesul României”

Data actualizării: Data publicării:
Dacian Cioloș. Foto: Profimedia Images

Dacian Cioloș, fost comisar european pe agricultură și fost europarlamentar, s-a declarat mulțumit de felul în care guvernul român a negociat mandatul României în componența viitoarei Comisii Europene, unde Roxana Mînzatu a fost nominalizată pentru portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire, dar și vicepreședintă CE. El spune că postul obținut este semnificativ, pentru că „are o greutate politică și financiară importantă”.

„Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv pe care le obține Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să țintim și o poziție de vicepreședinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influența țării noastre în UE o cere.

Guvernul a obținut acum acest lucru și toți cei care au negociat trebuie felicitați.

De asemenea, portofoliul de care se va ocupa comisara din partea țării noastre, chiar dacă nu este acoperit de foarte multe prevederi ale tratatelor europene, are o greutate politică și financiară importantă. Modelul social european despre care se vorbește atât de mult în ultimii ani, locurile de muncă și direcția în care trebuie să dezvoltăm competențe pentru viitorul digital, spre exemplu, pe economia decarbonizata, vor fi elemente de prim-plan în dezbaterea europeană în următorii ani.

E un portofoliu pe care se poate construi mult pentru că așteptările sunt mari pe aceste domenii atât la nivelul cetățenilor cât și într-o parte importantă a spectrului politic.

Dincolo de felicitările pentru Roxana Mînzatu, cred că este necesar ca ea să primească tot sprijinul necesar pentru a juca în acest mandat interesul european și românesc deopotrivă pentru ca și de acum înainte România să poată fi privită ca o țară care definește viitorul Uniunii, nu doar una care preia ceea ce se decide”, a scris Dacian Cioloș marți, într-un mesaj pe Facebook.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți, la Strasbourg, noua echipă de comisari europeni şi portofoliile acestora. Roxana Mînzatu, desemnată comisar din partea României, a primit portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire și va fi și vicepreședintă a Comisiei Europene.

Portofoliul comisarului european desemnat de România are în vedere ceea ce Comisia numește „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

„Acest portofoliu este unul dintre principalii factori ai politicii noastre de competitivitate și este central pentru implementarea recomandărilor raportului Draghi. Combină o greutate politică semnificativă, fonduri substanțiale ale UE, potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei. Poziția este un contributor important la Semestrul European, acoperind ocuparea forței de muncă, aspecte sociale și educaționale ale coordonării politicilor economice. Acest lucru va influența reformele care vor ghida generațiile viitoare de programe de coeziune și investiții”, arată Comisia Europeană.

Erată: În varianta inițială a știrii, Dacian Cioloș a fost prezentat drept președinte al partidului REPER, poziție pe care nu a ocupat-o. El este cofondator al partidului REPER, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul formațiunii politice.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Interzicerea fumatului în spații exterioare. Ce spun patronii de terase și baruri despre recomandarea Comisiei Europene

Comisia Europeană sancționează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru neplata unei amenzi

Ce comisari și ce directorate va avea Roxana Mînzatu în subordine, ca vicepreședintă a Comisiei Europene

Mînzatu, comisar european: Portofoliul social include 20% din bugetul UE. Era timpul ca România să aibă o astfel de influență

Partenerii noștri