Cine este Roberta Metsola, favorită să preia șefia Parlamentului European
Parlamentul European e așteptat să-și aleagă un nou președinte după moartea lui David Sassoli. Funcția e deținută, interimar, de prim-vicepreședintele Roberta Metsola. Ea e şi favorită pentru preluarea acestui portofoliu. E o alegere controversată, din cauza poziţiei pe care Roberta Metsola o are faţă de avort.
Explozie la locomotiva unui tren care urma să transporte europarlamentari: „Oamenilor li s-a spus să-și lase bagajele și să plece”
Șoșoacă a făcut circ în Parlamentul European. Și-a pus botniță și a fost scoasă cu forța din sală: „Casa Satanei e aici la Bruxelles”
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024
Claudiu Manda și Rareș Bogdan, în topul absenților din Parlamentul European
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Kelemen Hunor: AUR nu va ajunge la guvernare în România
Roberta Metsola: E nevoie de măsuri pentru a garanta o Europă unită
Roberta Metsola anunță reforme după scandalul din corupție din PE
Roberta Metsola: În prima jumătate a lui 2023 ar trebui ca România să adere la Schengen
Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: În prezent, Roberta Metsola este prim-vicepreședinte al Parlamentului European. Ea este membră a PPE din Malta. Dacă va fi aleasă președinte al Parlamentului European, atunci Malta va deține pentru prima dată o funcție atât de înaltă în cadrul instituțiilor europene.
De obicei, această poziție de președinte al Parlamentului European a revenit țărilor fondatoare ale UE, cele care au cea mai mare influență în cadrul țărilor membre.
Există câteva controverse legate de Roberta Metsola, asta pentru că este una dintre vocile vehemente împotriva avortului. A votat de mai multe ori împotriva diverselor rezoluții care aveau o poziție pro avort.
Pe de altă parte, este o luptătoare pentru drepturile femeii pentru evitarea discriminării, inclusiv o susținătoarea a drepturilor LGBT. A fost parte a unei declarații a Parlamentului European care își propune să facă o zonă liberă pentru minoritățile sexuale în întreaga UE.
Aceasta putea să fie aleasă președinte a Parlamentului European chiar în ziua în care ar urma să împlinească 43 de ani, este căsătorită cu un finlandez și au făcut istorie cu câțiva ani în urmă, fiind primul cuplu căsătorit care a candidat la alegerile pentru Parlamentul European, reprezentând țări diferite.
Are 4 copii și este juristă, a absolvit Universitatea din Malta și a făcut încă din tinerețe o carieră politică.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News