Cea mai ciudată situaţie administrativă din lume: Oraşul european cu 30 de graniţe
O localitate din Europa are una dintre cele mai ciudate situaţii admnistrative din lume: are în jur de 30 de graniţe în interiorul ei. Locuitorii nu doar că reuşesc să facă faţă, dar chiar profită de această anomalie.
Noi violențe în Amsterdam după atacul asupra fanilor israelieni ai echipei Maccabi Tel-Aviv. A fost decretată stare de urgență
Acord de securitate pe zece ani. Belgia va da Ucrainei 30 de avioane F-16
Marius Budăi și un alt deputat PSD au fost opriți la vamă pentru că mergeau cu o mașină furată
Teroristul din Bruxelles a murit, după ce a fost împușcat. Cine este Abdesalem Lassoued
Comoară de 800 de ani, găsită cu detectorul de metale
Bulgaria amenință Olanda și Austria
Rareș Bogdan, despre Schengen: Am stat suficient în genunchi
IGSU va cumpăra două nave de la grupul olandez Damen
Cartofii prăjiți se scumpesc
Două ţări într-un oraş: localitatea Baarle se află în Olanda, dar este formată din zeci de enclave belgiene, care la rândul lor se întâmplă să conţină enclave olandeze.
Are 12.000 de locuitori, două guverne locale, doi primari, două servicii poştale, două sisteme şcolare. Dar în acelaşi timp, oamenii au libertatea să facă afaceri sau cumpărături unde le convine mai bine.
Frans de Bont, primar Baarle-Hertog: Partea bună este că toată lumea poate merge la cumpărături unde vrea, pot alege cea mai bună şcoală pentru copiii lor. Pot merge la cumpărături în Olanda, sau să ia benzină din Belgina, unde este mai ieftin. Ţigaretele sunt mai ieftine în Belgia. Oamenii se orientează şi iau de unde le convine.
Era mai complicat până în 2002, înainte ca Olanda şi Belgia să intre în zona euro, pentru că localnicii trebuiau să folosească două monede dacă voiau să profite de beneficii. Acum le-a mai rămas să se lupte doar cu birocraţia.
Frans de Bont, primar Baarle-Hertog: Dacă ai casa jumătate în Belgia, jumătate în Olanda, trebuie să plăteşti taxele în ambele ţări. Belgienii au regulile lor privind deşeurile, în Olanda pe ale lor, aşa că acum pe strada mea, unde sunt case olandeze şi belgiene, vin opt companii de salubritate. E incredibil, e stupid!
Anomalia graniţelor s-a perpetuat până în zilele noastre din evul mediu, când lorzii medievali făceau schimb de teritorii. Deşi de-a lungul vremurilor s-au aflat şi în conflict, în prezent localnicii sunt mândri de unicitatea oraşului lor, în care sunt graniţe peste tot, dar nicăieri nu sunt marcate prin ziduri şi garduri.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News