Live

CE: În șapte țări UE se va propune optimizare fiscală agresivă

Data publicării:

Comisia Europeană va nominaliza miercuri şapte ţări pentru măsuri fiscale care afectează echitatea pieţei unice, a anunţat marţi comisarul european Pierre Moscovici, citat de AFP și preluată de Agerpres.



„Pentru prima oară, Comisia insistă asupra problemei planificării fiscale agresive în cele şapte ţări: Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta şi Olanda”, a declarat oficialul european răspunzător de problemele economice şi financiare, fiscalitate şi vămi.

„Aceste practici dăunează echităţii, împiedică o concurenţă loială pe piaţa internă şi măresc povara contribuabililor europeni”, a precizat Moscovici. El a insistat că rapoartele care vor fi publicate „se bazează pe examinarea aprofundată a regulilor fiscale şi pe indicatorii economici relevanţi” din ţările vizate.

„Dacă am recunoaşte măsurile luate recent de unele din aceste state membre pentru adaptarea modelului lor fiscal, evident că rămân multe de făcut”. „Trebuie să acţionăm pentru ca o fiscalitate echitabilă să devină regula fără excepţii”, a mai spus comisarul european.

Potrivit Comisiei Europene, evaziunea fiscală în Uniunea Europeană duce la nerealizarea unor venituri între 50 şi 70 de miliarde de euro anual. Comisia anchetează acordurile fiscale încheiate de unele state cu concerne multinaţionale, iar unele ţări au fost deja condamnate la recuperarea „avantajelor fiscale necuvenite” pe care le-au acordat. AFP reaminteşte ca exemplu Irlanda, căreia i s-a cerut în august 2016 să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri