Live

Cât de adevărat este că Parlamentul European ar fi votat pentru ca bărbații să nască? Ce scrie, de fapt, în Raportul Matic

Data actualizării: Data publicării:
Mai multe proteste au avut loc în Europa după ce Polonia a incriminat avortul prin lege. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul European a adoptat joi raportul Matić” privind accesul la sănătate și educație sexuală pentru femei și minorități sexuale, fapt care a generat controverse și reacții negative în spațiul public din România. Inclusiv lideri ai PNL au declarat că raportul Matic ar permite, de fapt, bărbaților să nască și ar schimba paradigma în privința drepturilor omului în Uniunea Europeană. Ce scrie, de fapt, în raportul adoptat de parlamentarii europeni?  

Raportul se referă la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor. Articolul N, cel care a produs cele mai mari discuții, indică faptul că toți cetățenii europeni ar trebui să beneficieze de asistență medicală privind nașterea unui copil, fără a fi discriminați pe criterii de identitate de gen.

Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen”, prevede articolul N din rezoluția Parlamentului European din 24 iunie 2021, care face referire la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor.

De asemenea, rezoluția votată de eurodeputați sugerează că încălcările drepturilor sănătății sexuale și reproductive ale femeilor sunt o formă de violență împotriva femeilor și fetelor și împiedică progresul către egalitatea de gen. Astfel, parlamentarii europeni solicită țărilor UE să se asigure că femeilor li se oferă servicii privind sănătatea sexuală și reproductivă de înaltă calitate, cuprinzătoare și accesibile, În plus, eurodeputații solicită statelor membre să elimine toate barierele care stau în calea folosirii acestor servicii.

Totodată, rezoluția votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să permită accesul la acces la avort, contracepție și educație sexuală. La articolul V se evidențiază că unele state membre ale UE au încă legi extrem de restrictive în privința avortului, cu excepția unor circumstanțe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-și ducă sarcina la termen împotriva voinței lor, ceea ce reprezintă, în fapt, o încălcare a drepturilor omului. 

Rezoluția votată în Parlamentul European îndeamnă toate statele membre să asigure accesul universal la avortul sigur și legal, garantând în același timp că avortul la cerere este legal la începutul sarcinii și nu numai dacă sănătatea gravidei este în pericol.

La articolul U se precizează că state membre permit medicilor, și chiar anumitor instituții medicale, să refuze furnizarea de servicii de sănătate din cauza așa-numitei
clauze de conștiință. Acest lucru duce la refuzul îngrijirii avortului, din motive de religie sau conștiință, punând astfel viața femeilor în pericol, remarcă deputații europeni. 

Articolul J prevede că statele membre ale UE trebuie să asigure consiliere privind contracepția modernă, precum și accesul la o gamă largă de contraceptive moderne, dar și consiliere familială, cât și îngrijire prenatală, în timpul nașterii și în perioada postnatală.

Potrivit articolului I, statele membre ar trebui să se asigure că educația sexuală este predată în mod cuprinzător copiilor din școlile primare și secundare, întrucât educația privind sănătatea sexuală și reproductivă poate contribui în mod semnificativ la reducerea violenței și hărțuirii sexuale.

Conform articolului S, produsele menstruale sunt bunuri esențiale de bază. Rezoluția votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să utilizeze flexibilitatea introdusă în Directiva TVA și să aplice scutiri sau cote de TVA de 0% acestor bunuri esențiale pentru igiena femeilor. Totodată, eurodeputații mai solicită guvernelor europene să ofere produse menstruale gratuite oricui are nevoie, dar mai ales fetelor și femeilor din comunitățile defavorizate.

Reacțiile politice

Deputatul liberal de București, Pavel Popescu, a scris pe pagina sa de Facebook că în urma votului din Parlamentul European, tații vor purta povara alăptării”.

Cum au votat eurodeputații români „raportul Matic”

Raportul Matic al Parlamentului European a fost adoptat cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă și 42 de abțineri, eurodeputații afirmând că dreptul la sănătate, în special la sănătatea sexuală și reproductivă, este un pilon fundamental al drepturilor femeilor și al egalității de gen în UE, care nu poate fi în niciun fel diminuat sau retras.

Dintre eurodeputații români, în favoarea raportului au votat 7 eurodeputați ai USRPLUS, membri în grupul Renew Europe: Nicolae Ştefănuţă, Vlad-Marius Botoş, Vlad Gheorghe, Dragoş Tudorache, Alin Mituţă, Ramona Strugariu şi Dacian Cioloș.

Împotriva raportului au votat eurodeputații PPE, printre care Traian Băsescu și Eugen Tomac de la PMP, eurodeputații Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu și Vlad Nistor de la PNL, eurodeputații Lorant Vincze și Iuliu Winkler de la UDMR, cât și eurodeputații Maria Grapini de la grupul socialiștilor și democraților europeni și Chris Terheş din partea ECR, grupul conservatorilor și reformiștilor europeni. 

De la vot s-au abținut eurodeputații Adrian-Dragoș Benea de la PSD, Marian-Jean Marinescu de la PNL și Dragoș Pîslaru de la USRPLUS.

Eurodeputații din partea PSD, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Corina Creţu, Dan Nica, Rovana Plumb şi Mihai Tudose, precum și eurodeputatul PNL  Siegfried Mureşan, nu au votat.

Singurul eurodeputat român absent a fost Claudiu Manda de la PSD.

Europarlamentarul croat, Predrag Matić, membru în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D) și, de asemenea, inițiatorul rezoluției, a declarat după încheierea votului că: „Acest vot marchează o nouă eră în Uniunea Europeană și, totodată, prima rezistență reală la o agendă regresivă care a călcat în picioare drepturile femeilor în Europa timp de ani de zile”.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coaliția încearcă să depășească blocajul din negocieri. Ilie Bolojan: „Premierul, propus de PSD”. Deciziile luate azi-dimineață

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri