Live

Video&Foto Budapesta se pregătește pentru „revărsarea deceniului”. „Vom face de pază pe baraj în fiecare seară”

Data publicării:
Budapesta se pregătește pentru „revărsarea deceniului” după ce nivelul Dunării se îndreaptă spre cote istorice. Foto: Profimedia

Ungaria se pregăteşte de cele mai grave inundaţii provocate de Dunăre în ultimul deceniu, a anunțat primarul Budapestei, Gergely Karácsony, în contextul în care nivelul apei fluviului urmează să atingă 8,5 metri în apropierea capitalei.

Armata, serviciile de urgenţă şi voluntari construiesc baraje minuţios planificate, pe baza lecţiilor învăţate la ultimele inundaţii mari, în 2013.

„Problema este că în 2013 valul era scurt, iar acum, dacă este mai lung, digurile vor fi udate, nisipul va fi udat, iar dacă începe să se scurgă undeva nu este uşor de prins”, a declarat un voluntar, György Molnár, pentru Euronews, potrivit News.ro.

Numeroşi locuitori din sate de la nord de Budapesta au făcut toate demersurile necesare.

Unii dintre ei reuşesc să-şi păstreze umorul în pofida previziunilor.

„Începând din această seară, vom face de pază pe baraj în fiecare seară. Eu am pregătit deja şemineul, prietenii şi familia sunt invitaţi, vom prăji slănină”, se amuză Tamás Kreisz.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Autorităţii ungare a Apelor, calmul care încă mai domneşte în ţară este înşelător, iar faza cea mai importantă a revărsării a început în sectoarele de nord-vest ale fluviului.

„În ultimele două nopţi, am «prins», ca să folosim jargonul Autorităţii Apelor, mlaştini, scurgeri, apă curentă. În aceste cazuri rambleul este acoperit cu folie de aluminiu şi consolidat”, a anunţat într-o conferinţă de presă Gabriella Siklós.

La Budapesta, nivelul apei creşte cu regularitate şi inundă cheiul, ceea ce atrage curioşi.

Nivelul Dumării urmează să atingă un maximum sâmbătă în apropierea capitalei ungare - cu 15-25 de centimetri mai puţin decât se prevedea.

Autorităţile avertizează că măsurile de protecţie împotriva inundaţiilor urmează să rămână în vigoare destul de mult timp.

Citește și: Corespondență din Budapesta. Faleză transformată în lac în apropiere de Parlament. Peisajul apocaliptic, atracție pentru turiști

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce boli ar putea apărea după inundațiile din țară. DSP Galați atrage atenția asupra riscurilor și lansează un ghid

„E jale! Apă cât vezi cu ochii!”. Mii de hectare agricole din Galați băltesc după inundații. Agricultorii își strigă disperarea

Corespondență din Budapesta. Faleză transformată în lac în apropiere de Parlament. Peisajul apocaliptic, atracție pentru turiști

Ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații, anunțat de Ursula von der Leyen

Partenerii noștri