Live

Boris Johnson reia negocierile cu UE. Se bazează pe Ungaria pentru a-și duce la capăt planul pentru Brexit

Data publicării:
Foto: Getty Images

Discuţii dificile asupra Brexitului urmează să fie reluate luni între oficialii britanici şi autorităţile de la Bruxelles, care au apreciat drept nesatisfăcătoare oferta premierului Boris Johnson de evitare a unei ieşiri din Uniune fără acord, la 31 octombrie. Aceste discuții au loc în condițiile în care, după cum a scris sâmbătă The Daily Telegraph, premierul britanic Boris Johnson își pune speranțele în Ungaria. El vrea să-l convingă pe premierul Viktor Orban să recurgă la dreptul de veto în Consiliul European pentru a bloca orice solicitare de amânare a Brexit-ului, astfel încât, în final, Boris Johnson să-și poată respecta promisiunea unui Brexit la 31 octombrie.

În virtutea unei noi legi adoptate de Parlamentul de la Londra, Boris Johnson ar fi obligat să solicite amânarea Brexitului, dacă nu ajunge la un acord cu UE. Or, Boris Johnson se gândește să contracareze această constrângere impusă de legislația internă apelând la Viktor Orban și la dreptul Ungariei la veto.

Documente depuse vineri la un tribunal scoţian arătau că guvernul Johnson trebuie să se conformeze unei noi legi care îl obligă să solicite o amânare peste termenul de 31 octombrie, dacă nu este convenit niciun acord privind Brexitul până în 19 octombrie. Însă Johnson a scris mai târziu pe Twitter: „Acord nou sau niciun acord - dar nu amânare”.

Această lege a fost calificată drept un „act de capitulare” de către Boris Johnson, care a apreciat că ea slăbeşte poziţia Marii Britanii în negocierile legate de Brexit.

Între timp, Boris Johnson s-a informat asupra opțiunilor pe care le are. Astfel, el a aflat cum poate evita o amânare: chiar dacă Marea Britanie solicită amânarea Brexitului, o perspectivă care nu îi convine, Boris Johnson poate încerca să obțină un „veto” din partea celorlalte state UE.

Publicația The Times l-a citat pe Dominic Cummings, principalul consilier al lui Johnson, care a spus, vineri, că o ieşire din UE fără acord este sigură, dacă Bruxellesul nu acceptă să modifice acordul de Brexit pe baza noilor propuneri ale lui Johnson.

Înalţi oficiali ai UE au respins însă propunerile şi au îndemnat Marea Britanie să ofere mai multe clarificări, aranjamentele privind frontiera irlandeză după Brexit fiind încă principalul punct de fricţiune.

Viktor Orban, omul pe care se bazează Boris Johnson

The Telegraph, ziar apropiat Partidului Conservator (de guvernământ) al lui Jonhson, a scris că trei miniştri britanici au organizat întâlniri separate, joi, cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Publicaţia citează un ministru al cabinetului, sub acoperirea anonimatului, care a spus vineri seara că un veto din partea unui stat UE este singurul mod de a împiedica aplicarea noilor prevederi legale promovate de opoziție, menite să prevină un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Ministrul britanic pentru locuinţe, comunităţi şi administraţie locală Robert Jenrick a declarat însă că speculaţiile conform cărora guvernul Marii Britanii i-ar putea cere unui alt membru al Uniunii Europene să recurgă la dreptul de veto pentru a se opune unei eventuale cereri de prelungire a Brexitului sunt doar „zvonuri”.

„Nu am auzit niciun fel de discuţii serioase despre asta, dincolo de aceste speculaţii, şi am citit despre asta în presă, deci, în opinia mea, cu tot respectul cuvenit, acestea sunt doar zvonuri”, a spus ministrul, duminică, într-o emisiune la Sky News.

Boris Johnson a vorbit la telefon cu mai mulți lideri UE

În condițiile în care luni se reiau negocierile între Londra şi UE,  şeful executivului britanic a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu mai mulţi lideri europeni.

Unul din interlocutorii săi, premierul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat că i-a comunicat prim-ministrului Marii Britanii că este importantă găsirea unei soluţii într-o săptămână. „Johnson a spus că este de acord cu acest calendar”, a precizat premierul Finlandei.

Premierul britanic avea programate mai multe discuţii telefonice după oferta făcută miercuri UE, propunere pe care Londra o consideră „un compromis corect şi rezonabil”.

„Vrem un acord şi discuţiile vor continua luni, pe baza ofertei noastre”, a dat asigurări un purtător de cuvânt britanic.

Un alt lider cu care a discutat Boris Johnson a fost preşedintele francez Emmanuel Macron, pe care l-a avertizat că nu va exista o amânare a Brexitului dincolo de 31 octombrie, subliniind că este „ultima şansă” pentru obţinerea unui acord, după cum a informat duminică un purtător de cuvânt din Downing Street.

Şeful executivului britanic i-a comunicat preşedintelui Franţei într-o convorbire telefonică că „UE nu ar trebui să fie încredințată, în mod eronat, de faptul că Regatul Unit ar putea rămâne în cadrul UE după 31 octombrie”. Preşedintele francez i-a transmis premierului Boris Johnson că un bilanţ al negocierilor va fi făcut la sfârşitul săptămânii viitoare pentru a evalua dacă un acord este posibil asupra Brexitului, a informat Palatul Elysée.

 

Alți lideri europeni cu care a mai vorbit Boris Johnson în weekend au fost cel olandez şi portughez.

Boris Johnson va continua discuţiile cu liderii europeni luni, în timp ce ministrul pentru Brexit Steve Barclay, care s-a aflat duminică în vizită în Olanda, îşi va continua până marţi turneul în capitalele europene.

Consilierul său diplomatic, David Frost, va avea, la rândul său, noi discuţii la Comisia Europeană. 

„Regatul Unit a făcut o ofertă importantă, dar este momentul ca executivul european să demonstreze o înclinare spre compromis” a declarat o sursă de la Downing Street. „Dacă nu se întâmplă, Regatul Unit va pleca fără acord. Legea capitulării şi autorii săi subminează negocierile, dar ar fi o greşeală de înţelegere istorică dacă liderii europeni fac pariul că aceasta va împiedica o ieşire fără acord”, a spus sursa citată.

Rezerve, la Bruxelles, față de un nou acord pentru Brexit

Aparent, însă, Bruxelles-ul nu este pe aceeaşi lungime de undă cu Boris Johnson. „Propunerile Regatului Unit nu constitue o bază pentru încheierea unui acord”, a apreciat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.

Premierul Boris Johnson a prezentat miercuri planul său pentru Brexit, primit cu scepticism de Bruxelles, care a identificat mai multe aspecte problematice în documentul propus de Londra.

Proiectul premierului britanic vizează rezolvarea problemei generate de gestionarea frontierei irlandeze pentru a se evita, după Brexit, revenirea la controlul la frontieră între Irlanda, stat membru al UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, care vă părăsi Uniunea odată cu restul Regatului Unit. Europenii au primit cu scepticism acest proiect, apreciind că are aspecte problematice şi ar trebui reformulat. Boris Johnson consideră însă că și-a făcut temele şi acum este rândul Bruxelles-ului să dea dovadă de flexibilitate.

Când se va lua o nouă decizie

Liderii europeni vor trebui să decidă în cadrul următorului summit de la Bruxelles (17- 18 octombrie) dacă sunt întrunite condiţiile pentru acceptarea unei noi amânări a datei la care Marea Britanie va părăsi UE, faţă de cea prevăzută (31 octombrie).

Boris Johnson a promis concretizarea Brexitului, indiferent de situaţie, la sfârşitul lunii octombrie, în pofida unei legi recent adoptate de parlamentarii britanici prin care este constrâns să solicite o amânare în absenţa convenirii unui acord, cu scopul de a se evita o ieşire fără acord, care ar avea consecinţe economice şi sociale potenţial dezastruoase.

În aceste context, ziarul Daily Telegraph a menţionat din nou, sâmbătă, posibilitatea ca Ungaria să vină în sprijinul premierului Boris Johnson în cazul în care acesta din urmă ar fi forţat să solicite amânarea Brexitului, perspectivă pe care politicianul britanic nu o doreşte cu niciun chip.

O nouă amânare trebuie să fie aprobată în unanimitate de statele membre, iar un singur dezacord ar fi suficient pentru blocarea acestei cereri.

„Până în prezent nu există o cerere de amânare şi nu există o bază pentru speculaţii”, a declarat pentru AFP o sursă din Ministerul de Externe de la Budapesta, scrie AGERPRES.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Partenerii noștri