Atac cibernetic de amploare în Ucraina. Sunt vizate ministerul Apărării și două bănci
Un atac cibernetic asupra unor instituții cheie din Ucraina și asupra a două bănci ucrainene s-a produs vineri. Hackeri neidentificați au atacat rețeaua informatică a Ministerului Apărării din Ucraina, dar și sistemele informatice ale unor bănci din Ucraina, scrie BBC News. Nu sunt primele incidente de acest fel.
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Rușii au bombardat un centru comercial din Ucraina
Zelenski, după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: Îmi vine să-l omor pe Putin
O femeie scapă ca prin minune după ce o rachetă trasă de ruși lovește lângă ea
Surse: MApN nu vrea să trimită rachete Patriot în Ucraina
Centrul ucrainean pentru securitate cibernetică a anunţat marţi că site-uri ale Ministerului Apărării şi băncilor Privatbank şi Oşadbank sunt vizate de un atac cibernetic, informează agenţia rusă de ştiri TASS, preluată de Reuters.
Centrul ucrainean de securitate cibernetică susţine că Rusia ar putea fi responsabilă pentru atac, potrivit TASS.
Între timp, Oşadbank a confirmat că e vizată de un atac cibernetic.
Un mesaj de pe pagina de web a Ministerului Apărării din Ucraina informează că site-ul trece prin lucrări de întreţinere.
„Nu este exclus ca agresorul să fi folosit tactici şi mici trucuri murdare din cauza faptului că planurile sale agresive nu funcţionează la scară mare", a precizat centrul în comunicat.
Reuters relata luni, citând surse occidentale din domeniul securităţii, că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informaţional şi de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, precum reţelele de electricitate şi gaz.
Kievul a acuzat Moscova de atacuri similare şi în trecut, după ce Rusia a început să comaseze peste 100.000 de militari în apropierea frontierei sale.
Pe 14 ianuarie, hackerii au spart mai multe site-uri guvernamentale, inclusiv Ministerul Educației, Ministerul de Externe și și-au publicat mesajul în trei limbi - ucraineană, rusă și poloneză. Experții guvernamentali au susținut atunci că atacul hackerilor a fost efectuat din Rusia.
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Oficiali ucraineni au anunțat că este în derulare un atac cibernetic și presupun că este din partea Rusiei. De altfel, poziția de atac cibernetic era printre primele scenarii pe care le-au făcut experții, în cazul în care Rusia s-ar gândi să facă un pas înainte în privința Ucrainei. Și iată că aceste cibernetice s-au derulat pe parcursul acestei perioade, într-o măsură mai mare sau mai mică.
Ucrainenii sunt demult atacați cibernetic de către ruși. Să vedem acum cât de mare este amploarea atacului cibernetic. Este un alt pas pe care îl face Vladimir Putin ca să arate cât de variate sunt metodele prin care poate să facă rău Ucrainei, și cât de complicat este să negociezi cu el, pentru că vine mereu cu altă și altă metodă de a ataca un adversar.
Adversarul lui direct nu este Ucraina, sunt NATO și SUA, și ca atare ceea ce face el, și am văzut astăzi câțiva pași, iată vedem și acest atac cibernetic care este în derulare, este ca să poată negocia pe termen lung mai bine.
Am văzut o declarație făcută alături de cancelarul german Olaf Scholz, în care a spus foarte clar că Rusia nu își dorește atac în Ucraina, Rusia nu-și dorește război în Europa, dar cu toate acestea, iată că la doar câteva ore după ce s-a retras din fața presei, împreună cu cancelarul Germaniei, vedem că există astfel de atacuri cibernetice.
Putem în momentul de față să presupunem că sunt rușii, experții în securitate cibernetică vor dezvălui cine anume este în spatele acestui atac, pentru că acest lucru se poate afla, și ca atare trebuie încă o dată să analizăm pașii pe care îi face Vladimir Putin, în ideea în care el urmărește o negociere mai mare, iar pe termen lung el își dorește ca NATO să nu se apropie de sfera lui de influență, unde în continuare include și Ucraina.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News