Live

Amnesty acuză Marocul şi Spania, după moartea a cel puțin 20 de migranţi care au vrut să intre în enclava spaniolă Melilla: Un masacru

Data publicării:
Amnesty acuză Marocul şi Spania, după moartea a cel puțin 20 de migranţi care au vrut să intre în enclava spaniolă Melilla. Foto: Profimedia

Organizaţia Amnesty International (AI) a calificat marţi drept „masacru” moartea a cel puţin 20 de migranţi care au încercat la sfârşitul lui iunie să intre în enclava spaniolă Melilla, informează AFP, dpa şi Reuters. Amnesty a acuzat totodată Rabatul şi Madridul că vor să ascundă adevărul.

„Ne aflăm astăzi aici pentru a relata despre un masacru, despre dispariţii forţate, acte de tortură, discriminare şi rasism, de încălcarea unui principiu al nerespingerii. Toate acestea pe teritoriul Europei”, a denunţat secretarul general al organizaţiei, Agnes Callamard, cu ocazia prezentării la Madrid a unui raport al AI cu privire la drama din iunie.

Sunt „încălcări ale dreptului internaţional”, a adăugat ea, acuzând autorităţile spaniole şi marocane că vor „să-şi ascundă crimele” prin „disimularea” adevărului, la aproape şase luni după producerea faptelor.

Potrivit raportului organizaţiei, care a adunat mărturii ale migranţilor aflaţi pe 24 iunie la frontiera dintre Maroc şi Melilla şi a analizat înregistrări video şi imagini din satelit, „metodele folosite de autorităţile marocane şi spaniole (...) au contribuit la moartea a cel puţin 37 de persoane”.

Bilanţul autorităţilor marocane indică cel puţin 23 de morţi.

Potrivit Amnesty, alţi 77 de migranţi sunt „încă dispăruţi” după acea dramă.

„Anumite acţiuni ale agenţilor spanioli şi marocani, cum sunt lovirea unor persoane imobilizate (...), refuzarea îngrijirilor medicale de urgenţă persoanelor rănite, utilizarea repetată a gazelor lacrimogene împotriva unor persoane aflate într-un spaţiu închis din care nu pot fugi, pot constitui o încălcare a dreptului de a nu fi supus la tortură şi alte rele tratamente”, a mai denunţat Amnesty.

Ministerul spaniol de Interne a „respins ferm” într-un comunicat aceste „acuzaţii (...) fără dovadă”, pe care le-a calificat drept „afirmaţii false de o gravitate extremă”.

Pe 24 iunie a.c., aproape 2.000 de migranţi clandestini, majoritatea originari din Sudan, o ţară extrem de săracă şi marcată de conflicte, au încercat să intre în enclava Melilla, situată pe coasta nordică a Marocului. Conform cifrelor oficiale, cel puţin 23 de oameni au murit, sute au fost răniţi şi 77 sunt daţi dispăruţi.

Drama reprezintă cel mai grav bilanţ uman înregistrat vreodată în cursul tentativelor de pătrundere a migranţilor în această enclavă sau în enclava Ceuta, singurele două frontiere ale UE de pe continentul african.

Tragedia a provocat indignare pe plan internaţional, ONU denunţând „folosirea excesivă a forţei” din partea autorităţilor marocane şi spaniole, potrivit surselor citate de Agerpres.

La sfârşitul lui octombrie, experţi independenţi numiţi de Consiliul drepturilor omului al ONU au evocat, la fel ca Amnesty, un bilanţ de cel puţin 37 de morţi şi au denunţat lipsa stabilirii de responsabilităţi concrete, atât în Spania cât şi în Maroc.

Alte două anchete, publicate în noiembrie de BBC şi de consorţiul european Lighthouse Reports, la care au participat şi publicaţiile spaniolă El Pais şi franceză Le Monde, au denunţat brutalitatea forţelor marocane şi au pus sub semnul întrebării acţiunea forţelor spaniole.

Ele au conchis între altele că cel puţin un migrant a murit pe teritoriul Spaniei, ceea ce ministrul de interne spaniol, criticat după cele întâmplate, a negat în mai multe rânduri.

Într-o scrisoare adresată vineri mai multor ONG-uri la care AFP a avut acces, Ombudsmanul spaniol, care a lansat o anchetă, la fel ca procuratura spaniolă, a apreciat că explicaţiile Ministerului de Interne de la Madrid „nu sunt suficiente” deocamdată.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Nadal, glumeţ după ce a jucat, probabil, ultima partidă a carierei: Am pierdut primul meci de simplu din Cupa Davis şi ultimul

Partenerii noștri