Live

Ambasadorul Danemarcei la București: „Trebuie să fim mai clari în ceea ce priveşte avantajele de a fi în UE”

Data actualizării: Data publicării:

Excelența Sa Soren Jensen, ambasadorul Danemarcei la București a vorbit la Digi24 despre importanța Uniunii Europene și despre rolul acesteia în lume. „Este greu să ne imaginăm o lume cu actori mari cum este China, India, SUA (...) fără să avem Europa unită”, spune ES Soren Jensen. Regatul Danemarcei are o populaţie de 5.6 milioane de cetăţeni și a devenit membru al Uniunii Europene din 1973.

ES Soren Jensen, ambasadorul Danemarcei: „Noi credem că Uniunea Europeană este foarte importantă pentru Europa, pentru cetăţenii ei, credem că este importantă pentru rolul Europei în lume. Este greu să ne imaginăm că într-o lume cu actori mari cum este China, India, SUA, ca forţele care cresc acum în Africa şi aşa mai departe, fără să avem Europa unită. Imaginează-ţi că noi, individual, ar trebui să negociem acorduri comerciale cu chinezii sau cu americanii, chiar cu prietenii noştri. Ar fi ceva foarte dificil. Aşa că partea externă este foarte importantă, dar şi cea internă, pentru că nu suntem puternici în exterior, dacă nu suntem puternici şi în interior. Iar partea internă merge mai departe prin lucrurile pe care le facem bine: ne-am descurcat foarte bine pe creştere, la fel şi pe partea de beneficii pentru cetăţenii noştri, pe care uneori le luăm de-a gata şi uităm că de fapt Uniunea Europeană le face pentru noi”.

Premierul Lars Lokke Rasmussen reprezintă Danemarca la summitul de la Sibiu, pe 9 mai. Viziunea politică a ţării sale pentru viitorul Europei implică şi o comunicare mai bună despre ceea ce Europa face pentru noi.

Soren Jensen, ambasadorul Danemarcei: „Mi-e teamă că niciunul dintre noi nu este un comunicator bun. Cred că instinctele generale pentru mulţi oameni, mulţi politicieni, mulţi lideri, funcţionează cam aşa: dacă ceva este bun, este ceva făcut la noi în ţară. Dacă ceva nu este bun, este ceva făcut de „ei”, la Bruxelles. Iar dacă oamenii aud acest lucru destul de des, bineînţeles că reacţionează. Şi ajungem la reacţii cum am văzut în Marea Britanie şi în alte locuri. Cred că trebuie să fim mai clari în ceea ce priveşte avantajele de a fi în UE, dar de asemenea să arătăm şi care sunt limitele Europei. Noi, în Danemarca, credem că nu trebuie în mod necesar să extindem impactul Europei, ci ar trebui să ne uităm doar la zonele unde chiar avem nevoie de Europa. Şi avem nevoie când este vorba de creştere, avem nevoie de Europa, dacă vorbim de pieţe, avem nevoie de Europa, dacă vorbim de energie verde, de schimbările pe care le avem de făcut ca să îndeplinim criteriile de mediu, pe care le avem de atins ca să salvăm planeta. Avem nevoie de Europa când avem de făcut faţă provocărilor cum este migraţia. Trebuie să fim siguri că ajutăm ţările de unde vin numeroşi migranţi în Europa, astfel încât aceştia să nu mai vină în Europa. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă de graniţele noastre comune. Deci, sunt multe domenii în care avem nevoie de Europa, dar sunt şi zone în care Europa nu ar trebui să interfereze cu ceea ce fac ţările în mod individual. Dar această balanţă este dificilă şi acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care liderii le vor discuta la Sibiu”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri