Live

Agenția de Informații Externe a Germaniei nu va mai putea monitoriza cetățenii străini fără un motiv

Data publicării:
Sursa foto: Getty Images

Curtea Constituţională din Germania a stabilit marţi că monitorizarea traficului pe internet al cetăţenilor străini în afara ţării de către agenţia de spionaj extern BND încalcă parţial legea fundamentală, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Decizia, care era extrem de aşteptată, stabileşte că supravegherea în masă a activităţii pe internet a străinilor în afara ţării încalcă libertatea presei, apărată de Constituţie.

Este prima dată când instanţa decide că BND trebuie să se supună Constituţiei germane chiar şi pentru activităţile din străinătate.

Hotărârea dă câştig de cauză plângerilor înaintate de şase jurnalişti străini, de organizaţia Reporteri fără Frontiere şi de un activist pentru drepturile omului, scrie şi DPA.

Conform sesizărilor, agenţia de spionaj extern BND încalcă libertatea presei prin monitorizarea la scară largă a diverse date peste tot în lume.

Plângerile înaintate Curţii Constituţionale au vizat o serie de modificări legislative de la sfârşitul lui 2016 care defineau aria de acoperire şi activităţile BND, permiţându-i să analizeze date fără a avea nevoie de o suspiciune concretă pentru a face asta.

Teoretic, cetăţenii germani se bucură de protecţie împotriva supravegherii. Totuşi, conform sesizărilor, mulţi reporteri de investigaţie din Germania ar putea fi reticenţi să lucreze cu parteneri internaţionali din moment ce asta ar însemna ca activitatea lor să poate fi monitorizată.

Curtea Constituţională, care îşi are sediul la Karlsruhe, a stabilit că schimbările legislative trebuie reanalizate până cel târziu la sfârşitul anului viitor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un american a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Rusia. FSB susține că a divulgat secrete biotehnologice

Preşedintele Germaniei dizolvă parlamentul şi fixează data alegerilor anticipate pentru 23 februarie

O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului

Amnesty International: Guvernul de la Belgrad spiona jurnaliști și militanți. Cum acționa Executivul lui Vučić

Partenerii noștri