Admiterea României în Schengen, readusă în discuție în contextul circulației restricționate pe timp de pandemie
Circulația prin Europa în timpul pandemiei poate însemna cozi lungi și controale stricte la graniță. Având în vedere noile orientări stabilite de UE, multe state caută să-și redeschidă granițele, în special pentru a impulsiona industria turismului. Dragoș Tudorache, europarlamentar al grupului Renew, a declarat, pentru Euronews, că statele membre Schengen trăiesc acum ceea ce România, Bulgaria și Croația au experimentat în ultimii 13 ani.
Euronews scrie despre călătoria de 20 de ore a europarlamentarului Dacian Cioloș, președintele Renew, de la București la Bruxelles cu mașina.
În ceea ce privește relaxarea restricțiilor de circulație între state, situația evoluează într-un ritm lent.
Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, spune că recomandările UE sunt foarte clare.
„Nu este loc de discriminare. Fiecare măsură trebuie bazată pe orientările noastre și să nu fie discriminatorie”, a spus el.
Însă, nu toate statele UE vor avea parte de același tratament. Trei membrii sunt în afara zonei de liberă circulație Schengen: Croația, România și Bulgaria.
Criza de coronavirus a oferit membrilor Schengen o mostră din realitatea dură a călătoriilor din state non-Schengen, potrivit europarlamentarului Dragoș Tudorache.
„Ceea ce au trăit în ultimele două luni toți cetățenii UE, s-a întâmplat în cazul cetățenilor României, Bulgariei și Croației în ultmii 12, 13 ani”, a precizat acesta.
România și Bulgaria s-au alăturat Uniunii Europene în 2007, însă îngrijorarea privind statul de drept a afectat progresul lor de aderare la Spațiul Schengen. Croația, care s-a alăturat UE în 2013, a trecut prin următorii pași din acest proces. Comisia Europeană a lăudat acest lucru în octombrie 2019.
Tudorache cere un mesaj politic, un semn, că cei care se află pe lista de așteptare a Schengen pot fi luați în calcul pentru adeziune.
În timp ce Parlamentul Euopean și Comisia consideră că România, Bulgaria și Croația sunt, tehnic, pregătite să se alăture, unele state membre, precum Franța și Olanda, nu sunt pregătite să le accepte.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News