Live

10 propuneri ale cetățenilor români privind reinventarea UE. Ce loc ocupă construirea de autostrăzi

Data actualizării: Data publicării:

Zece propuneri ale cetățenilor români privind reinventarea UE sunt supuse votului europenilor, în cea mai mare consultare publică de pe continent. 120.000 de români au votat online în campania derulată în toate cele 27 de state membre UE.

WeEuropeans, inițiativă civică independentă susținută de către asociația CIVICO Europa și MAKE.org, a finalizat prima rundă a consultării cetățenilor europeni privind viitorul UE. Aceștia au fost chemați printr-o campanie publică să propună și să voteze online, la nivel național, idei concrete pentru reinventarea Europei. Acum, cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară vor fi supuse votului tuturor europenilor, urmând ca propunerile finale să constituie Agenda Cetățeanului pentru Europa, un document care va fi dezbătut la Parlamentul European pe 22 martie și înaintat ulterior Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.

În urma primei etape de propuneri și votare, domeniile predilecte ale interesului europenilor sunt mediul, instituțiile UE (eficiență și transparență), cercetarea - dezvoltarea – educația, evaziunea fiscală, politici sociale și migrația. În România, au participat la consultare 120.000 de persoane, care au propus 1.700 de idei și au exprimat în total 859.000 de voturi pentru acestea. Cele 10 idei care au întrunit cele mai multe voturi la nivel local sunt (în forma propusă):

  1. Trebuie oprită defrișarea pădurilor din Europa
  2. Trebuie să se investească în educație și cercetare
  3. Trebuie ca produsele alimentare și industriale să aibă aceeași calitate în toate țările Uniunii Europene
  4. Trebuie implementat același set de legi împotriva corupției în toată Europa
  5. Trebuie să am dreptul de a mă interna în orice spital din Uniunea Europeană, plătit de Casa de Asigurări de Sănătate
  6. Trebuie luate măsuri pentru a preveni și stopa atentatele teroriste la nivelul Europei
  7. Trebuie luate măsuri urgente și radicale de oprire a poluării mediului
  8. Trebuie să existe egalitate și echitate în ceea ce privește drepturile și obligațiile țărilor membre ale UE
  9. Trebuie implementat un program de reciclare a deșeurilor în toate statele membre UE
  10. Trebuie investit în autostrăzi în țări ca România, pentru ca firmele străine să vină aici și să se echilibreze salariul pentru a nu emigra.

Consultarea a fost lansată în 27 de țări și 24 de limbi, solicitând europenilor să răspundă la întrebarea „Cum putem reinventa concret Europa”. Peste 34 mil. de europeni au fost atinși prin campanie și 1,5 milioane au participat cu 30.000 de propuneri și 9,3 mil. de voturi. Rezultatele sunt publicate pe www.weeuropeans.eu, unde pot fi găsite cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară.

La nivel general, rezultatele au plasat mediul/dezvoltarea sustenabilă în topul preocupărilor europenilor în majoritatea statelor membre. Printre teme se numără și lupta împotriva poluării, deșeurile alimentare și materiale, ambalajele din plastic, defrișările, dar și reforma Politicii Agricole Comune, migrația, cercetarea, educația și evaziunea.

Cetățenii europeni pot vota cele 270 de propuneri din toate țările până pe 21 martie. 10 cele mai apreciate dintre acestea vor forma Agenda Cetățeanului pentru Europa, care va fi prezentată la Congresul WeEuropeans din 22 martie, în prezența lui Antonio Trajani, Președintele Parlamentului European, ai reprezentanților europeni și ai societății civile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei

Extrema dreaptă germană, AfD, cere ca Trump să ia cuvântul în Parlamentul European. Ce ar trebui să spună președintele ales al SUA

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Partenerii noștri