Live

UE încearcă să obţină de la SUA o reducere a tarifelor vamale şi a impactului subvenţiilor pentru mașinile electrice

Data publicării:
Joe Biden și Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană va încerca să obţină din partea Washingtonului săptămâna aceasta o eliminare a tarifelor vamale suplimentare introduse de administraţia Trump la importurile de metale, precum şi o reducere a impactului negativ al subvenţiilor pentru vehiculele electrice prevăzute în strategia Inflation Reduction Act (IRA).

Preşedintele SUA, Joe Biden, îi va primi vineri pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui summit destinat să demonstreze unitatea transatlantică cu privire la Ucraina şi subiecte economice.

Printre cele mai importante dosare economice este o declaraţie comună cu privire la măsurile necesare pentru a răspunde la problema supracapacităţilor mondiale de oţel şi aluminiu, precum şi promovarea unei producţii sustenabile, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

SUA cere UE măsuri împotriva Chinei

Washington-ul a cerut Bruxelles-ului să ia măsuri împotriva producătorilor chinezi de oţel, în schimbul evitării reintroducerii unor tarife vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu din UE. În lipsa unui acord până la data de 31 octombrie, tarife vamale suplimentare la exporturi în valoare de 10 miliarde de dolari între UE şi SUA ar reintra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2024.

Mai multe state UE - care vor trebui să aprobe orice eventual acord - au subliniat săptămâna trecută că orice măsuri trebuie să respecte prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care împiedică impunerea de tarife împotriva unor terţe ţări, cum este China, aşa cum susţine SUA, înainte de o investigaţie care să descopere existenţa unor subvenţii excesive sau practici de dumping.

UE, îngrijorată de subvențiile SUA

Cele două părţi vor încerca de asemenea să reconcilieze taxa pe carbon la frontiera UE cu abordarea SUA de a promova înverzirea economiei sale prin subvenţii. Aceste subvenţii, prevăzute în strategia Inflation Reduction Act (IRA), au nemulţumit ţările UE pentru că includ anumite cerinţe referitoare la producţia locală. De exemplu, consumatorii americani pot beneficia de scutiri de taxe în valoare de 7.500 de dolari dacă cumpără un automobil electric, dar numai dacă a fost asamblat în America de Nord.

La rândul său, Uniunea Europeană speră că acces summit se va finaliza cu un acord privind mineralele critice (cobalt, grafit, litiu, magneziu şi nichel) de care ar beneficia furnizorii europeni. Datele Eurostat arată că exporturile UE spre SUA de astfel de minerale şi produse care conţin astfel de minerale s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro în 2022.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii l-au descoperit pe românul care a câștigat milioane, dar a pierdut totul: ”A rămas fără bani, dinți, soție și copil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două misiuni UE, conduse de militari români. Cine va prelua comanda EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina

Lituania se deconectează de la rețeaua electrică rusă și întăreşte securitatea la conexiunile europene, de teama unor sabotaje

Steve Bannon, apropiat al lui Trump: Banii lui Musk ne vor ajuta să transformăm Europa într-un rai al populiștilor

13 momente când Elon Musk s-a amestecat în politica internațională. Și România este pe listă

Partenerii noștri