Live

UE este așteptată cu o soluție la "războiul cârnaţilor". Guvernul britanic: Nu este vorba doar despre asta

Data actualizării: Data publicării:
"Războiul cârnaților" este cel mai recent conflict post-Brexit între UE și Marea Britanie. Foto: Getty Images

UE este așteptată să vină cu un set de propuneri și să ofere o soluţie pentru a pune capăt "războiului cârnaţilor". La rândul său, guvernul britanic face presiuni și cere schimbări importante în protocolul care reglementează dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord. Nu este vorba doar despre carnea refrigerată și trebuie făcute modificări semnificative la protocol, a fost mesajul transmis.

Secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Frost, intenţionează în cursul unui discurs, marţi, la Lisabona, să facă presiuni în acest sens, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă seara de Downing Street.

Protocolul nord-irlandez semnat cu acordul despre Brexit introduce controale asupra mărfurilor care sosesc din Marea Britanie în provincia britanică. Dar el este considerat responsabil pentru dificultăţile de aprovizionare şi este acuzat că a creat o frontieră în Marea Irlandei.

Furia în jurul textului a alimentat, de asemenea, o serie violenţe în primăvară. În iunie, Comisia Europeană şi Marea Britanie au decis să extindă până în luna octombrie perioada de graţie care amână implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord.

David Frost "se va angaja să studieze cu atenţie şi cât mai pozitiv posibil răspunsul european la propunerile britanice, aşteptat miercuri, şi să demareze discuţii intense foarte curând", potrivit Downing Street.

El va sublinia, de asemenea, că "discuţiile interminabile nu sunt o opţiune", pentru a repeta că, în lipsa unei soluţii rapide, Londra nu va ezita să suspende protocolul activând articolul 16 care permite anularea anumitor dispoziţii ale acordului în cazul unor "grave dificultăţi economice, sociale sau de mediu".

Potrivit presei britanice, care salută o victorie pentru guvernul lui Boris Jonhson, UE se pregăteşte să ofere o soluţie pentru a pune capăt "războiului cârnaţilor", cu derogări de la implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord pentru produsele legate de "identitatea naţională".

Dar, potrivit comunicatului publicat de Downing Street, orice soluţie trebuie "să depăşească cu mult problema cârnaţilor" şi să le abordeze pe cele "fundamentale", cum ar fi rolul Curţii Europene de Justiţie (CJUE) în aplicarea legilor pieţei unice europene care se aplică în Irlanda de Nord.

Potrivit fragmentelor din discursul lui David Frost, "fără noi aranjamente în acest domeniu, protocolul nu va avea niciodată sprijinul de care are nevoie pentru a supravieţui".

O asemenea cerere riscă inevitabil să se lovească de refuzul Bruxellesului care s-a declarat întotdeauna deschis negocierilor privind aplicarea protocolului, dar nu renegocierii textului în sine.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, "adevărata întrebare este dacă UE este pregătită pentru amploarea schimbărilor necesare", potrivit Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic, carnea refrigerată este doar o problemă din multele care trebuie rezolvate dacă se dorește ca protocolul să fie durabil. urmează să fie pus pe o bază durabilă. El a adăugat că "trebuie făcute modificări semnificative la protocol" și a spus că guvernul așteaptă cu nerăbdare să primească propunerile UE, scrie BBC.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Partenerii noștri