UE cere un audit la UNRWA, după acuzațiile privind implicarea unor angajați în atacurile teroriste Hamas de pe 7 octombrie
Uniunea Europeană a cerut luni un audit asupra funcţionării agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), după acuzaţii privind posibila implicare a unora dintre angajaţii ei în atacul din 7 octombrie în Israel. România a suspendat contribuțiile financiare voluntare pentru această organizație, după apariția acuzațiilor.
„Cerem (UNWRA) să accepte ca un audit să fie efectuat de experţi independenţi, aleşi de Comisia Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia din urmă, Eric Mamer, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Comisia a mai precizat că va decide dacă îşi suspendă sau nu finanţarea UNRWA în funcţie de rezultatele anchetei deschise de ONU. Ea a adăugat că nicio plată nu este prevăzută până la sfârşitul lunii februarie.
„Comisia va examina acest subiect în lumina rezultatului anchetei anunţate de ONU şi acţiunile pe care le va întreprinde”, a precizat ea într-un comunicat.
„Este absolut normal să cerem ca aceste acuzaţii să fie clarificate şi investigate dat fiind că suntem unul dintre principalii donatori” de ajutor umanitar şi de dezvoltare pentru palestinieni, a adăugat Mamer.
Mai multe țări își suspendă finanțarea
Australia şi Canada au anunţat în weekendul trecut suspendarea finanţării UNRWA, după acuzaţii ale autorităţilor israeliene potrivit cărora angajaţi ai agenţiei ar fi putut fi implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie. De atunci, alte ţări au făcut acelaşi lucru, aminteşte AFP.
Statele Unite au anunţat vineri că „suspendă temporar” toate finanţările viitoare pentru agenţia ONU, aflată în centrul distribuţiei de ajutoare civililor din Fâşia Gaza şi sub focul luptelor dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.
Și România a anunțat, prin Ministerul de Externe, că suspendă contribuțiile pentru organizația ONU pentru refugiații palestineni după acuzațiile privind implicarea unor angajați ai agenției UNWRA în atacurile Hamas din 7 octombrie.
Atacul din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.
Ca răspuns, Israelul a promis că va „anihila” Hamas, care guvernează Gaza din 2007, şi a lansat o vastă operaţiune militară ce a făcut 26.422 de morţi, în marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News