Live

UE acuză Rusia că a atacat cibernetic o reţea de sateliţi cu o oră înainte de a invada Ucraina pentru a pregăti asaltul

Data actualizării: Data publicării:
Atac cibernetic. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a acuzat marţi autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt. Este pentru prima dată când UE acuză deschis puterea rusă că a comis un atac cibernetic, a precizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară", subliniază UE într-o declaraţie în numele Celor 27.

„Atacul a provocat perturbări importante în comunicaţii care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetăţenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE”, se mai menţionează în textul citat.

„Uniunea Europeană şi statele sale membre, precum şi partenerii săi internaţionali, condamnă cu fermitate activitatea cibernetică rău intenţionată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a vizat reţeaua de sateliţi KA-SAT, exploatată de Viasat”, adaugă textul, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Putem să atribuim atacul guvernului rus”, a declarat Josep Borrell.

UE afirma până acum că atacurile cibernetice proveneau „din interiorul Rusiei”, dar fără a incrimina autorităţile ruse.

„UE, în strânsă colaborare cu partenerii săi, intenţionează să ia noi măsuri pentru a preveni, descuraja şi a reacţiona la astfel de comportamente rău intenţionate în spaţiul cibernetic”, se mai afirmă în declaraţia Consiliului UE.

„UE va continua să furnizeze o susţinere politică, financiară şi materială coordonată Ucrainei pentru a-i întări rezilienţa cibernetică”, mai precizează textul citat.

Atacul asupra operatorului de sateliţi american Viasat i-a lăsat fără internet pe mii de utilizatori din Germania, Franţa, Ungaria, Grecia, Italia sau Polonia, notează France Presse.

Militarii şi experţii s-au temut ca războiul purtat de Rusia în Ucraina să nu ducă la un val de atacuri cibernetice devastatoare susceptibile să aibă un efect mondial. Însă scenariul cel mai grav a fost evitat până în prezent, întrucât atacurile depistate par să fie limitate în impact şi rază geografică.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri