Live

UE a aprobat cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta „prevede noi măsuri țintite”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ambasadorii celor 27 ţări membre ale UE au aprobat joi un nou pachet „substanţial” de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Acesta este al 14-lea pachet de sancţiuni adoptat de UE împotriva Rusiei de la începutul invaziei în Ucraina. 

Pachetul „prevede noi măsuri ţintite şi întăreşte impactul sancţiunilor existente, strângând plasa”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Al 14-lea pachet de sancţiuni, adoptat cu câteva zile înainte de încheierea preşedinţiei belgiene prin rotaţie, la 1 iulie, a fost dezbătut timp de peste o lună, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. 

El stipulează, între altele, interzicerea reexportării de către Rusia de gaz natural lichefiat (GNL) în apele UE. În schimb, s-a renunţat la o măsură propusă care ar fi forţat subsidiare ale companiilor UE din ţări terţe să interzică prin contract reexportarea bunurilor lor către Rusia.

UE vizează oprirea transferului de tehnologii aşa-zis cu dublă utilizare, cum ar fi cipurile pentru maşini de spălat, ce ar putea fi folosite de Rusia în scopuri militare.

Potrivit unui diplomat al UE, Germania a cerut o evaluare a impactului unei astfel de măsuri, care ar putea fi adoptată la o dată ulterioară.

Interdicţia aplicată reexportului de GNL este prima astfel de restricţie adoptată de bloc împotriva Rusiei, dar potrivit unor experţi în piaţa de gaz, măsura va avea un impact restrâns, întrucât Europa continuă să cumpere gaz din Rusia, iar reexporturile către Asia prin porturi din UE reprezintă doar circa 10% din totalul exporturilor ruse de gaz lichefiat.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Partenerii noștri