Live

Live Text Lovituri în spatele liniilor inamice. Ucrainenii creează condiții pentru o rupere a frontului. Noi atacuri cu drone asupra Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
Război în Ucraina. Foto: Facebook/Ministerul Apărării ucrainean

Suntem în ziua 544 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Ucrainenii au lansat noi atacuri cu drone asupra Moscovei, relatează The Guardian. Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că o dronă a fost doborâtă deasupra capitalei Rusiei, precizând că nu au fost victime în urma incidentului. Aeroportul Vnukovo și-a suspendat zborurile, a precizat agenţia oficială de presă TASS, potrivit Reuters. Pe front, loviturile ucrainene asupra zonelor din spatele frontului rusesc degradează în mod demonstrabil moralul forțelor Moscovei din Ucraina, ceea ce ar putea amenința stabilitatea apărării rusești în mai multe zone critice, potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Şi Belgia se pregăteşte să formeze piloţi ucraineni pentru avioanele de vânătoare F-16

ACTUALIZARE 22:05 Belgia a confirmat luni că a început preparativele pentru a antrena piloţi ucraineni în manevrarea avioanelor de luptă F-16 de fabricaţie americană, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs”, a declarat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul de limbă franceză Le Soir, fără a oferi o dată precisă la care va începe această pregătire.

Statele Unite au dat undă verde pe 18 august ca Ucraina să poată dispune de avioanele de vânătoare F-16 pe care SUA le produce, iar duminică aceasta Olanda şi Danemarca i-au confirmat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că ţara sa va putea conta pe aceste aparate în viitor în contraofensiva armatei ucrainene împotriva invaziei ruse.

Belgia, împreună cu aceste ţări, face parte din aşa-numita „coaliţie F-16” formată din unsprezece state membre ale NATO şi care au promis că Kievul va avea aceste avioane de luptă.

Cu toate acestea, Bruxellesul nu plănuieşte pentru moment să livreze Ucrainei avioanele sale F-16, ci doar să participe la pregătirea piloţilor ucraineni.

Belgia încă are nevoie ca avioanele sale F-16 să rămână operaţionale câţiva ani în aşteptarea livrării celor 34 de avioane F-35 comandate de la Lockheed Martin, a relatat Le Soir.

Primele două aeronave F-35 vor fi livrate în prima jumătate a anului 2024, iar întreaga flotă va fi reînnoită în 2030 cu o ritmicitate de patru aeronave pe an, a scris publicaţia belgiană.

Pentru ca armata ucraineană să poată folosi avioanele F-16, este necesar ca piloţii ucraineni să efectueze o pregătire extinsă pe aceste aparate şi ca ţara să aibă tehnicienii şi facilităţile de întreţinere necesare pentru a putea opera de pe propriul teritoriu.

Grecia se oferă să antreneze piloţi ucraineni pe avioane F-16

ACTUALIZARE 21:40 Grecia s-a oferit să antreneze piloţi ucraineni pentru a putea pilota avioanele de luptă F-16 pe care ţara lor le va primi în curând, a anunţat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite surpriză la Atena, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Astăzi am obţinut un rezultat important pentru coaliţia aeriană: Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16. Vă mulţumim pentru această propunere”, a declarat el reporterilor, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Zelenski nu a furnizat detalii ale programului de antrenament.

Oficiali dintr-o coaliţie formată din 11 naţiuni au declarat că antrenamentele piloţilor ucraineni pe avioane F-16 se vor desfăşura în Danemarca şi în România.

Zelenski a ajuns la Atena şi va participa la un dineu cu lideri europeni

ACTUALIZARE 19:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat luni la Atena pentru o vizită oficială, a anunţat biroul premierului grec Kyriakos Mitsotakis, adăugând că acesta va lua parte la un dineu informal cu lideri europeni şi din Balcani, informează AFP, potrivit News.ro.

Zelenski, care a vizitat în acest weekend Suedia, Olanda şi Danemarca, îşi continuă turneul european surpriză într-o ţară care a fost un susţinător ferm al Ucrainei de la invadarea Rusiei. Atena a furnizat Kievului ajutor umanitar şi arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie, puşti de asalt Kalaşnikov, lansatoare şi muniţie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu participă, luni la Atena, la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis. La reuniune vor mai participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, dar şi şefi de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest.

Liceenii ruşi vor învăţa să piloteze drone de luptă

ACTUALIZARE 19:05 Liceenii ruşi vor putea să înveţe să piloteze drone de luptă începând cu noul an şcolar ce va debuta în septembrie, informează AFP, care citează programul publicat luni de Ministerul Educaţiei al Federaţiei Ruse, în a 18-a lună a ofensivei ruse în Ucraina, potrivit Agerpres.

Potrivit acestui program, adolescenţii ruşi se vor putea familiariza cu „mijloacele de utilizare militară a dronelor” sau cu modul de a „întreprinde misiuni de recunoaştere cu ajutorul unei drone”.

Ei vor avea de asemenea posibilitatea de a „întreprinde acţiuni concrete de pilotaj de drone”, precum şi de a învăţa modalităţile de a intercepta „dronele adversarului”.

Clasele ce vor participa la aceste cursuri corespund segmentului de vârstă 15-17 ani, în cadrul „pregătirii militare de bază”.

Această pregătire militară, care exista în perioada sovietică înainte de a cădea în desuetudine, a fost relansată pentru începutul noului an şcolar 2023-2024. Ea prevede o familiarizare cu arme de război precum puşca de asalt Kalaşnikov şi numără cel puţin 140 de ore de cursuri.

„Introducerea unei asemenea materii în şcoli va permite pregătirea sistematică a cetăţenilor pentru o eventuală confruntare cu inamicul”, a justificat în noiembrie 2022 parlamentarul Serghei Mironov, la originea iniţiativei.

Dronele sunt masiv utilizate în conflictul din Ucraina de către cele două tabere, iar teritoriul rus este vizat aproape zilnic de atacuri de acest tip.

De la începutul conflictului, mai multe inovaţii menite să inoculeze patriotismul şi având un discurs antioccidental au fost introduse în şcolile ruse.

Astfel, săptămâna şcolară începe cu imnul naţional şi au fost introduse o ceremonie de înălţare a drapelului şi „discuţii despre ceea ce este important”, în special pentru a evoca ostilităţile din Ucraina şi a justifica ofensiva rusă împotriva ţării vecine.

Zelenski, la Copenhaga: „Astăzi, suntem convinşi că Rusia va pierde acest război”

ACTUALIZARE 17:50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Danemarca, a declarat luni, la Copenhaga, că este convins că Rusia va pierde războiul, în condiţiile în care Danemarca şi Olanda au anunţat că vor livra Ucrainei în viitorul apropiat avioane de luptă F-16, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi, noi suntem convinşi că Rusia va pierde acest război”, a declarat Zelenski în faţa mulţimii adunate lângă Parlament.

Cele 19 avioane F-16 promise de Danemarca vor fi livrate progresiv Kievului: şase spre sfârşitul anului, opt anul viitor şi cinci anul următor, potrivit şefei guvernului danez.

„Esenţialul este ceea ce noi demonstrăm cu victoria noastră, cooperarea noastră. Împreună, noi demonstrăm că viaţa are valoare, că oamenii contează. Libertatea este importantă, Europa este importantă”, a continuat preşedintele ucrainean. 

Cu o zi înainte, Zelenski a salutat decizia „istorică” a Olandei şi Danemarcei de a livra ţării sale în total 61 de avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană.

Zelenski s-a deplasat duminică în aceste două ţări pentru a examina aparatele pe care Kievul le cere neîncetat de la declanşarea invaziei ruse, pentru a combate forţele Moscovei, mult superioare în acest stadiu.

Ministerul danez al Apărării: Ucraina poate folosi doar pe propriul teritoriu avioanele F-16 care îi vor fi donate

ACTUALIZARE 12:55 Ucraina poate folosi avioanele de luptă F-16 care urmează să fie donate de Danemarca şi Olanda doar pe propriul teritoriu, a declarat luni ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, potrivit Reuters.

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat că vor furniza Ucrainei avioane F-16, primele şase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou.

„Donăm arme cu condiţia ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât”, a spus Ellemann-Jensen, potrivit agenţiei de presă Ritzau, citată de Agerpres. 

„Acelea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, avioane de luptă sau altceva”, a spus el.

Danemarca va livra 19 avioane în total. Olanda are 42 de avioane F-16 disponibile în total, dar încă nu a decis dacă toate vor fi donate.

Tot duminică, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat că avioanele vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva acesteia împotriva forţelor ruse.

Ucraina câștigă teren în apropiere de Bahmut

ACTUALIZARE 11:20 Ucraina a recucerit într-o săptămână trei kilometri pătraţi de la forţele ruse în apropiere de Bahmut, în estul ocupat al ţării, în timp ce pe frontul de sud nu a existat nicio „schimbare semnificativă”, a declarat luni un ministru adjunct al apărării, potrivit AFP.

„Alţi trei kilometri pătraţi au fost eliberaţi” lângă Bahmut săptămâna trecută, a declarat Ganna Maliar pentru televiziunea ucraineană, dând asigurări că forţele ţării sale au recucerit 43 de kilometri pătraţi din iunie.

VEZI și VIDEO Tancuri rusești distruse ca-n poligon de artileria NATO a ucrainenilor

„În sud situaţia nu s-a schimbat semnificativ, trupele noastre de apărare continuă să avanseze către (oraşele ocupate) Berdiansk şi Melitopol”, a adăugat ea.

Război în Ucraina. Foto: Facebook/Ministerul Apărării ucrainean

Ucraina este angajată de la începutul lunii iunie într-o vastă contraofensivă pentru a încerca să elibereze regiunile ocupate de Moscova.

În nord-estul Ucrainei, în zona Kupiansk, singurul sector al frontului în care forţele ruse atacă, Ganna Maliar a dat asigurări că linia ucraineană rezistă, în timp ce în sector au început evacuările.

„Toate bătăliile din ultima săptămână s-au încheiat cu înfrângere pentru inamic. Inamicul nu a avansat acolo”, a precizat ea.

Forţele ucrainene desfăşoară o contraofensivă foarte grea, ruşii petrecând iarna şi primăvara întărindu-şi poziţiile, cu tranşee, capcane antitanc şi câmpuri de mine pe sute de kilometri.

Ucrainenii creează condiții pentru o rupere a apărării rusești

ACTUALIZARE 11:10 Loviturile ucrainene asupra zonelor din spatele liniilor rusești degradează moralul forțelor ruse din Ucraina, ceea ce ar putea amenința stabilitatea apărării rusești în mai multe zone critice ale frontului, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

Unitățile ruse din prima linie, în special în sudul Ucrainei, s-au luptat frecvent cu moralul prost în urma atacurilor ucrainene. Problemele de moral se pot intensifica rapid și se pot răspândi în rândul unităților din prima linie rusă dacă o unitate aflată sub presiune cedează, ceea ce ar putea răspândi panica și ar putea reduce semnificativ eficiența de luptă a altor forțe ruse.

O unitate rusă din prima linie distrusă ar amenința integritatea celorlalte apărări din prima linie, iar o astfel de ruptură ar oferi o vulnerabilitate pe care forțele ucrainene ar putea-o exploata. De asemenea, forțele ruse probabil nu au rezervele necesare pentru a schimba sau înlocui rapid o unitate distrusă, așa cum a evaluat anterior ISW, ceea ce face imperativă păstrarea moralului în rândul unităților din prima linie.

Problemele de moral referitoare la apărarea rusă împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene sunt relevante doar dacă forțele ucrainene pot degrada moralul rusesc până la punctul de rupere și pot profita de acest lucru.

Aceste probleme de moral nu vor conta dacă forțele rusești nu cedează sub această presiune.

Nu există nicio modalitate de a prezice dacă, când sau unde ar putea ceda o unitate rusă sub o presiune susținută, dar forțele ucrainene creează condiții pentru a crește probabilitatea unei astfel de evoluții, mai notează ISW.

Totodată, loviturile ucrainene asupra zonelor din spatele liniilor rusești generează nemulțumire în spațiul informațional rusesc și provoacă critici la adresa comandamentului militar rus, așa cum probabil intenționează Ucraina. Unii bloggeri ruși și-au exprimat furia față de recentele lovituri ucrainene de pe podulKerci și au cerut forțelor ruse să vizeze familiile, casele și alte proprietăți ale factorilor de decizie ucraineni pentru a descuraja noi atacuri ucrainene.

Ucrainenii au reușit să distrugă primul bombardier nuclear strategic al Rusiei

ACTUALIZARE 11:00 Ucrainenii au reușit să distrugă primul bombardier nuclear strategic al Rusiei, într-un atac cu drone asupra bazei aeriene Solți, din regiunea Novgorod. Imagini cu avionul incendiat pe pistă au fost recent publicate de mass-media ruse și preluate apoi pe rețelele sociale. Este vorba despre un bombardier supersonic Tupolev Tu-22M3, care în codificarea NATO e cunoscut sub numele de „Backfire”.

Bombardier strategic nuclear rusesc Tu-22 „Backfire” în flăcări pe pista unui aeroport din Rusia. Foto: Twitter/Ukraine Weapons Tracker

Baza aeriană atacată de dronele ucrainene se află la circa 160 de kilometri de cea mai apropiată „frontieră NATO” (Estonia) și la aproximativ 650 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană.

Aeroportul moscovit Vnukovo și-a suspendat zborurile

ACTUALIZARE 09:40 Sosirile şi plecările de pe aeroportul moscovit Vnukovo au fost suspendate, a precizat agenţia oficială de presă TASS, citată de Reuters.

După aceea, agenţia RIA Novosti, citând serviciul de presă al aeroportului Vnukovo, a anunţat că „din motive independente de controlul aeroportului, au fost impuse restricţii temporare privind primirea şi plecarea aeronavelor pe Vnukovo” şi începând cu ora 6:25, ora Moscovei, o parte din zboruri au fost redirecţionate către aerodromuri alternative.

Ucrainenii au atacat cu drone Moscova

ACTUALIZARE 09:30 O dronă ucraineană a fost bruiată deasupra regiunii Moscovei şi s-a prăbuşit, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, citat de Reuters.

Nu au fost victime, a adăugat ministerul.

O altă dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Moscovei, au anunţat agenţiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării rus.

„La 21 august, în jurul orei 6:50, ora Moscovei, o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu un vehicul aerian fără pilot (...) a fost zădărnicită”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat de TASS, adăugând că drona „a fost suprimată prin intermediul războiului electronic” (EW) şi „nimeni nu a fost rănit”.

Duminică, Ministerul Apărării rus a anunţat că a bruiat o dronă ucraineană în regiunea Moscovei, forţând-o să se prăbuşească într-o zonă nepopulată.

Organismul de control al aviaţiei din Rusia a declarat atunci că a oprit pentru scurt timp zborurile către aeroporturile Vnukovo şi Domodedovo ale oraşului, ca răspuns.

Loviturile de drone ucrainene atât în regiunile de graniţă, cât şi asupra capitalei Rusiei au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, raportate de asemenea în districtul financiar al Moscovei.

În mai, Rusia a anunţat că două drone ucrainene au încercat să atace Kremlinul.

De obicei, Ucraina nu comentează cine este în spatele atacurilor pe teritoriul Rusiei, deşi oficialii şi-au exprimat în mod public satisfacţia în legătură cu aceasta, notează Reuters.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Rusia anunţă că drone ucrainene au atacat trei regiuni
  • Zelenski a aterizat la o bază aeriană olandeză, unde va discuta cu premierul Mark Rutte
  • Londra: Loviturile Kievului asupra teritoriului Rusiei sunt strategic importante
  • Zelenski: Ucraina va riposta
  • Cinci răniți după ce o dronă a lovit o gară din Rusia
  • ONU: Atacul de la Cernihov este „odios”
  • Piloţii ucraineni au început antrenamentele pe avioanele F-16
  • Ministrul danez al apărării: Sunt mândru că Danemarca va dona, alături de Olanda, avioane de luptă F-16 Ucrainei
  • Primele avioane de vânătoare F-16 donate de Danemarca vor ajunge în Ucraina în jurul Anului Nou

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

Grav incident pe un aeroport american: un avion de pasageri a fost lovit de un glonț

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

Partenerii noștri