Live

Ucrainenii au atacat cu o dronă kamikaze un radar rusesc strategic, aflat la 1.800 de kilometri distanță de linia frontului

Data actualizării: Data publicării:
Russian President Vladimir Putin (R) listens to Colonel General Vladimir Popovkin (C), commander-in-chief of the space forces, during his visit to a new-generation radar station Voronezh in Leningrad Region, 11 August 2007. The radar station, located in Lekhtusi, near St. Petersburg, began operating December 22, 2006, and is capable of monitoring territory stretching from the North Pole to North Africa, RIA-Novosti news agency reported.,Image: 22181269, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune „Voronej M”, situată în Orsk, în regiunea Orenburg din Federaţia Rusă, la peste 1.800 de kilometri de Ucraina, ceea ce reprezintă un nou record de distanţă, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda o sursă din cadrul serviciului condus de Kirilo Budanov, informează news.ro.

„O dronă ucraineană a parcurs o distanţă de peste 1800 de kilometri până la instalaţia inamicului, stabilind un nou record în ceea ce priveşte raza de distrugere a dronelor kamikaze”, a declarat sursa din GUR.

Consecinţele atacului sunt în curs de clarificare, potrivit GUR.

Presa din Rusia a scris că o dronă „a căzut în apropiere de Orsk” şi că ţinta dronei „ar fi putut fi o instalaţie militară”.

Anterior, cea mai îndepărtată ţintă atacată de dronele ucrainene a fost o instalaţie din oraşul Salavat din republica rusă Başkortostan, care se află cu 140 de kilometri mai aproape de graniţa ucraineană decât Orsk.

„Voronej M” face parte din familia de radare staţionare ruseşti cu rază lungă de acţiune deasupra orizontului. Acestea sunt concepute pentru a detecta obiecte spaţiale şi aerodinamice, inclusiv rachete balistice şi de croazieră. Acest radar funcţionează în banda de unde foarte înaltă frecvenţă (VHF) şi are o rază de detectare a ţintelor de până la 6.000 km”, precizează Ukrainskaia Pravda.

Anterior acestui atac, o dronă a Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina ar fi lovit o altă staţie radar din această familie, Voronej DM, situată în satul Gluboki, în Krasnodar. Atacul a avut loc la 23 mai, provocând un incendiu la faţa locului.

Radarele de tip Voronej sunt construite din materiale prefabricate, ceea ce înseamnă că timpul de instalare este de câteva luni şi nu de ani şi au nevoie de mai puţin personal decât generaţiile anterioare de radar. De asemenea, acestea sunt modulare, astfel încât un radar poate fi pus în funcţiune (parţial) în timp ce este incomplet.

Rusia a folosit lansarea acestor noi radare pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la apărarea antirachetă a SUA în Europa. La inaugurarea radarului din Kaliningrad, în noiembrie 2011, preşedintele rus de atunci, Dmitri Medvedev, a fost citat spunând: „Mă aştept ca acest pas (lansarea radarului) să fie văzut de partenerii noştri ca fiind primul semnal al pregătirii ţării noastre de a răspunde în mod adecvat la ameninţările pe care scutul antirachetă le reprezintă pentru forţele noastre nucleare strategice”.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri