Live

Ucrainenii atacă ținte din Rusia cu avioane transformate în drone kamikaze pline cu explozibili. De ce nu reușesc rușii să le doboare

Data actualizării: Data publicării:
Cu toate că sunt mult mai lente decât rachetele, sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei nu au reușit să doboare toate avioanele kamikaze fără echipaj lansate de ucraineni asupra teritoriului rusesc. Colaj foto: X (Twitter)

Ucraina a apelat în ultimele săptămâni la o armă neobișnuită pentru a lansa atacuri cât mai adânc pe teritoriul Rusiei: un avion mic controlat de la distanță și plin cu explozibili, care seamănă cu unele variante de Cessna, potrivit Business Insider.

Avioanele ușoare observate în timpul atacurilor din această primăvară zboară la altitudini mici și se mișcă mult mai încet decât o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Cu toate acestea, ele s-au dovedit capabile să evite sistemele de apărare antiaeriană ale Moscovei și să zboare fără probleme sute de kilometri pentru a-și atinge ținta aflată pe teritoriul inamic, departe de linia frontului.

Experții spun că aceste avioane fără echipaj demonstrează succesul programului inovator pentru dezvoltarea de drone cu rază lungă de acțiune desfășurat de Kiev.

Ucraina a folosit dronele și avioanele kamikaze pentru a lovi infrastructura militară și energetică a Rusiei.

Kievul a folosit un avion Aeroprakt A-22 Foxbat, de producție ucraineană, pentru a ataca o fabrică de drone din Republica Tatarstan a Rusiei. Micul avion costă mai puțin de 90.000 de dolari bucata.

Avionul poate zbura cu viteze de până la 200 de kilometri la oră - fiind mult mai lent decât o rachetă de croazieră, care depășește chiar și 800 de kilometri la oră, sau o rachetă balistică încă și mai rapidă - și poate fi încărcată cu explozibili în interiorul cabinei.

„Cărămida zburătoare” își lovește ținta. Unde sunt sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei

Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone în aprilie, dar nu se știe dacă acestea și-au atins ținta. Săptămâna trecută, un avion care seamănă cu un A-22 a fost văzut într-un atac asupra unei rafinării de petrol din Republica Bașkortostan - o zonă încă și mai îndepărtată de granița cu Ucraina.

Mai multe filmări arată cum avionul zboară deasupra rafinăriei fără nicio problemă.

„În lumea sistemelor cu rachete”, avionul este „practic o cărămidă zburătoare”, a spus cercetătorul și expertul în securitate Fabian Hoffmann, de la Universitatea din Oslo.

Cu toate că avionul pare destul de rudimentar, el rămâne totuși „un sistem militar destul de complex” pentru că structura existentă și motorul trebuie să fie combinate cu explozibili și tehnologia de ghidare de la distanță, după cum a explicat și Hoffmann.

Avionul pare să opereze la o altitudine mai joasă, ceea ce îl face mai greu de detectat și monitorizat de radar. Iar dacă Ucraina găsește un coridor care nu intră în raza de acțiune a sistemelor de apărare antiaeriană, dronele pot practic să pătrundă pe teritoriul rus fără probleme.

În plus, datorită designului său, avionul ar putea fi confundat de ruși cu unul civil.

Toate acestea nu scuză faptul că Rusia nu reușește să le identifice și să le doboare. În atacurile din Tatarstan și Bașkortostan, avionul a reușit să zboare timp de mai multe ore, sute de kilometri, pe deasupra teritoriului rus fără să fie doborât de sistemele sofisticate de apărare antiaeriană ale Rusiei, care le-au dat atâtea bătăi de cap ucrainenilor pe câmpul de luptă.

Aceste drone sunt zgomotoase și lente, ceea ce le face ușor de detectat cu ochiul liber, chiar și atunci când radarul nu le depistează. Hoffmann a explicat că aceste avioane ar trebui să fie ușor de doborât prin plasarea unor sisteme de apărare antiaeriană, precum tunurile antiaeriene, în jurul infrastructurii critice.

Faptul că aceste avioane și drone reușesc să treacă prin apărarea rusească arată că Moscova nu are destule sisteme disponibile pentru a apăra întreaga linie a frontului și granița cu Ucraina. Rușii s-ar putea, de asemenea, să îi subestimeze pe ucraineni.

Dacă Rusia ar dispune de armele necesare, avionul kamikaze ar fi foarte ușor de doborât, potrivit lui Hoffmann. „Problema e că se pare că nu le au.”

De când Rusia a invadat Ucraina, Kievul a dezvoltat un arsenal robust de sisteme autonome improvizate capabile să lovească ținte rusești din largul mării și de pe pământ.

Avantajul „acestor drone de toate mărimile - mici, medii, mari - este că pot exploata golurile și cusăturile” din rețeaua de sisteme tradiționale de apărare antiaeriană în moduri în care armele tradiționale nu au mai făcut-o în trecut, potrivit lui Lance Landrum, un fost general din forțele aeriene americane.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Drone neidentificate au fost reperate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie. „Ne păstrăm dreptul de a proteja instalaţia”

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri