Live

Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale lui Kim Jong Un. Este doar primul val

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un a trimis în jur de 11.000 de soldați în Rusia ca să ajute în lupta contra Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Un oficial ucrainean a oferit mai multe detalii despre primele lupte între trupele ucrainene și cele nord-coreene din regiunea Kursk a Rusiei, acolo unde Ucraina a lansat o contraofensivă în luna august, scrie Business Insider. Mulți dintre soldații trimiși de liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, în Rusia fac parte din trupele de elită ale Phenianului, cunoscute și drept „Corpul de asalt” sau „Beretele negre”.

Andrii Kovalenko, șeful Centrului ucrainean împotriva dezinformării, a spus săptămâna trecută că au avut deja loc primele lupte din regiunea Kursk în care au fost implicate trupe nord-coreene.

Luptele au fost mai apoi confirmate de ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a menționat că a fost vorba despre o „confruntare scurtă”, dar care a semnalat clar intrarea Coreei de Nord în război.

Kovalenko a oferit mai multe detalii despre atac pentru BI. „A fost o luptă obișnuită în regiunea Kursk”, a spus Kovalenko, precizând că forțele ucrainene au desfășurat o misiune de recunoaștere, de identificare a pozițiilor inamice și de lansare de bombardamente.

Forțele ucrainene știau deja că trupele nord-coreene îmbrăcate în uniforme rusești au fost distribuite în diverse unități din armata rusă în regiune pentru a se antrena în condiții de luptă.

„Un bombardament de artilerie a fost lansat împotriva unei poziții unde se afla personalul militar rus și nord-coreean”, a mai spus Kovalenko. Nu a fost singurul incident de acest fel.

„Bătălii zilnice” au loc acum în jurul orașului Sudja, pe care trupele ucrainene l-au cucerit în timpul ofensivei din Kursk. „Bineînțeles, bombardarea pozițiilor are loc în fiecare zi.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat deja că soldații nord-coreeni trimiși în Rusia – în jur de 11.000 – au suferit pierderi în regiunea Kursk.

Corpul de asalt (sau Beretele negre) au 200.000 de membri - un număr uriaș pentru o singură ramură a forțelor speciale. Foto: Profimedia Images

Kovalenko a explicat că nord-coreenii primesc doar „câteva săptămâni” de instrucție înainte să fie trimiși pe câmpul de luptă. Ei reprezintă „o amenințare gravă care necesită resurse adiționale din partea forțelor noastre”.

Unele dintre trupele nord-coreene sunt instruite să folosească dronele de recunoaștere și de atac, ceea ce ar putea fi un pericol în viitor pentru Coreea de Sud.

Odată ce vor reveni în Coreea de Nord, acești soldați ar putea folosi cunoștințele dobândite despre utilizarea dronelor pentru a lansa „viitoare acțiuni teroriste în zonele de graniță cu Coreea de Sud”, a mai spus Kovalenko.

Rusia îi înarmează pe soldații nord-coreeni cu obuziere, puști cu lunetă, mitraliere și rachete anti-tanc, potrivit serviciilor de informații ucrainene.

Pe măsură ce apar tot mai multe întrebări despre nivelul de pregătire al trupelor nord-coreene trimise în Rusia, un fost soldat care a făcut parte din forțele speciale ale Coreei de Nord a spus că acești soldați sunt probabil din trupele de elită ale țării.

Totuși, „ei nu par să fie cei mai buni dintre membrii” trupelor speciale, a precizat Lee Woong-gil, care a fugit în Coreea de Sud în 2007, pentru postul The Korea Times din Seul.

Coreea de Nord a publicat mai multe imagini și filmări de propagandă din timpul antrenamentelor extreme la care iau parte trupele speciale nord-coreene. Foto: Profimedia Images

După intrarea a aproximativ 1.500 de forțe speciale nord-coreene pe teritoriul Rusiei la mijlocul lunii octombrie, serviciile de informații din Coreea de Sud au spus că țara vecină plănuiește să trimită patru brigăzi de trupe de elită, adică 12.000 de soldați.

„Forțele de elită sunt desfășurate în străinătate în misiuni extrem de periculoase, precum răpiri și asasinări ale dezertorilor nord-coreeni, ale misionarilor și agenților sud-coreeni”, potrivit lui Lee, care s-a numărat printre membrii Beretelor negre în perioada 1998-2003.

„Totuși, trupele trimise în Rusia nu par să fie membrii echipei de rangul 1”, a precizat Lee, citat de BI.

Ministerul sud-coreean al apărării estimează că Beretele negre au 200.000 de membri în total – un număr uriaș pentru o singură ramură a forțelor speciale.

Kim i-a lăudat pe membrii acestei divizii într-o vizită efectuată în luna septembrie, spunând că fiecare soldat din forțele speciale nord-coreene face cât 100 de soldați obișnuiți.

Coreea de Sud, însă, i-a descris pe soldații trimiși în Rusia ca fiind tineri fără experiență care au fost trimiși drept „carne de tun” și nimic mai mult.

„Ei vor deschide calea unor [soldați] cu mai multă experiență”, a spus James JB Park, un fost oficial al apărării și securității naționale din Coreea de Sud, care a precizat că Kim a trimis un prim val de soldați dispensabili ca să testeze apele în Ucraina.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri