Live

Ucraina poate folosi avioanele de luptă F-16 trimise de Danemarca pentru a ataca teritoriul Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Externe danez a respins îngrijorările că războiul ar putea escalada: „Dacă vorbim despre un risc ca războiul să se extindă, atunci nu îmi fac griji”. Foto: Profimedia

Ucraina poate folosi avioanele de luptă F-16 trimise de Danemarca în Kiev pentru a lovi ținte militare din Rusia. Această acțiune s-ar încadra „în regulile de război” a declarat astăzi ministrul de Externe danez, Lars Lokke Rasmussen.

Danemarca a înființat „coaliția de avioane de luptă” pentru Ucraina împreună cu Olanda în iulie 2023. Aceste două țări au căzut de acord să acorde Ucrainei avioane de luptă F-16 și să ajute piloți ucraineni să se antreneze pentru a putea opera avioanele de luptă făcute în SUA, informează The Kyiv Independent.

Prima generație cu astfel de avioane este așteptată să ajungă în Ucraina în timpul acestei veri.

În ultimele săptămâni, Ucraina a cerul aliaților să permită țării să lovească teritoriul rus cu arme occidentale. Această mișcare a fost respinsă de SUA și Germania, care trimiteau cele mai multe arme în Kiev.

„Aceasta nu este un carte blanche pentru ca Ucraina să folosească avioanele de luptă F-16 pentru a ataca Rusia”, a declarat ministrul de Externe danez. „Vorbim despre o oportunitate de a slăbi puterile inamicului prin eliminarea echipamentelor militare de pe teritoriul rus. Este în regurile războiului ca o țara care este atacată să poată răspunde” a mai adăugat acesta.

„De asemenea, nu este în interesul ucrainenilor să lovească proprietăți rezidențiale, așa cum face Rusia”, făcând referire la atacurile militarilor ruși asupra civililor din Ucraina.

Ministrul de Externe danez a respins îngrijorările că războiul ar putea escalada: „Dacă vorbim despre un risc ca războiul să se extindă, atunci nu îmi fac griji”.

Vladimir Barbin, ambasadorul rus din Danemarca a declarat pe 29 mai: „Folosirea armelor date de Danemarca pe teritoriul Rusiei pot să lovească ținte rusești dacă nu se află în afara legilor internaționale”.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin a trimis lupi pe linia frontului din Ucraina. Ce plan are dictatorul de la Kremlin

Brigada 92 de asalt ucraineană a respins o ofensivă rusă în zona Harkov. 40 de vehicule de luptă în flăcări

Rușii au bombardat spitalul din Sumî. Clădirea a fost lovită și a doua oară când salvatorii evacuau răniții. Nouă morți

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

Partenerii noștri