Live

Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța și mai mult de Rusia

Data publicării:
Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța și mai mult de Rusia. Foto: Profimedia

Ucraina urmează să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie - şi nu la 7 ianuarie - ca până acum, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat o lege în acest sens, ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de Kiev în ultima vreme pentru a se distanţa de Moscova, relatează AFP, citată de News.ro.

„Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape domeniile vieţii, inclusiv în calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arată în preambulul legii adoptate de deputaţi la jumătatea lui iulie.

Puterea renaşterii naţiunii ucrainene continuă. Lupta continuă şi rodnică pentru identitatea sa contribuie la conştientizarea şi la dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, se arată în text.

Hotărârea mutării Crăciunului este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de către Ucraina în ultimii ani cu scopul de a distanţa de Rusia, prin schimbarea numelor unor străzi şi oraşe care amintesc de perioada sovietică.

Această lege relevă o prăpastie care s-a căscat între bisericile de la Kiev şi Moscova de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă de la sfârşitul lui februarie 2022.

Biserica Ortodoxă Ucraineană - care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei - şi-a declarat autocefalia şi independenţa faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă credincioasă Moscovei şi-a declarat, la rândul său, independenţa, ca reacţăie faţă de susţinerea de către patriarhul rus Chiril a războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Câteva biserici ortodoxe din lume - inclusiv cele ale Rusiei şi Serbiei - folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, conceput la sfârşitul secolului al XVI-lea.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Partenerii noștri