Video Ucraina, centru european al mamelor-surogat. Ce se întâmplă cu copiii născuți într-o pivniță sub bombardamentele rușilor
Zilele acestea, atacurile rusești s-au intensificat, mai ales în sudul și estul Ucrainei. Orașele sunt bombardate, lovite de rachete și grenade. Și devine din ce în ce mai periculos pentru civili să fugă de acolo. Dincolo de toate distrugerile, de morții și răniții Ucrainei, există ceva ce adesea este uitat. Faptul că și în timpul războiului apar vieți noi. Vorbim acum despre copiii născuți de mamele surogat. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Cum reușește mica marină a Ucrainei să creeze probleme uriașei flote ruse
Macron: Dacă Rusia câștigă în Ucraina, România și Moldova vor fi amenințate
Trei jurnaliști Digi24 au fost premiați pentru curajul de a merge în zone de război
De ce nu este interesat regimul din Transnistria să rupă legăturile cu Chișinăul
Mircea Geoană: Sub nicio formă nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe granița României
De ce e important pentru Rusia ca Socar să-i prelucreze petrolul în Turcia
Noi imagini cu debarcarea forțelor speciale ale Ucrainei în Crimeea
În ultimii ani, Ucraina s-a transformat într-un centru al maternității-surogat din Europa. Anual, aproximativ 2.000 de copii sunt încredințați de femei ucrainene părinților care vin din străinătate. Dar ce se întâmplă când copilul se naște sub bombardamente și părinții lui nu pot veni să-l ia acasă?
Născuți în timpul războiului, acești bebeluși și-au petrecut întreaga existență de până acum în această pivniță din Kiev. Au fost născuți de mame-surogat ucrainene. Din cauza războiului, părinții lor – aflați în țări ca Germania, China și Italia - nu au putut să-i recupereze. Așa că, deocamdată, bone și asistente ca Irina și Svetlana au grijă de ei.
Svetlana, asistentă medicală: „Ca toți copiii, și ei au nevoie de căldură și afecțiune. În lipsa părinților, încercăm să le oferim noi așa ceva.”
Ambele femei au ales să rămână pe loc și de câteva săptămâni trăiesc în această pivniță, împreună cu bebelușii.
Svetlana, asistentă medicală: „Sunt mai în vârstă decât colegii mei. Ei au copii mici - ai mei sunt mari. Dacă aș pleca, cine ar mai avea grijă de cei de aici? N-aș putea să-i abandonez."
Acest băiat a primit numele Valeri și își așteaptă de câteva luni părinții chinezi. Mai întâi, pandemia COVID i-a împiedicat să călătorească. Acum, același lucru se întâmplă din cauza războiului.
Dar de când armata rusă s-a retras din Kiev a fost mai liniște, așa că mai mulți părinți pot în sfârșit să vină aici.
Irina, asistentă medicală: „Sperăm din tot sufletul că acum vor putea să-și recupereze copiii. E atât de trist că bebelușii nu au putut petrece tot acest timp alături de părinții lor, auzind limba lor în loc de a noastră."
La această clinică din Kiev, mamele surogat sunt cercetate – e a doua oară când se întâmplă acest lucru de la începerea invaziei. Clinica aparține celei mai mari firme din domeniu, anchetată în urma unor acuzații de trafic de persoane. Afacerile au fost înfloritoare în ultimii ani.
Cele mai multe femei de aici, inclusiv Irina, spun că vor să folosească banii ca să-și cumpere o casă pentru familiile lor. Dar să fii însărcinată în mijlocul unui război este un efort uriaș. Irina poartă în pântece copilul unui cuplu israelian și a început să intre în panică atunci când nu a mai putut contacta niciun reprezentant al companiei.
Irina, mamă surogat: „La început m-am gândit că totul s-a terminat. Ce ar trebui să fac acum? Am deja doi copii, ce o să fac cu al treilea? Știam că nu avem voie să păstrăm copiii surogat. Și dacă voi merge la închisoare, cine va avea grijă de copiii mei?”
Acum, toți încearcă să meargă mai departe, să se întoarcă la viața dinaintea războiului. Nastia este încrezătoare că părinții bulgari ai copilului cu care este însărcinată îl vor putea recupera. Mamă singură cu doi copii, Nastia trăiește într-o suburbie a Kievului și a decis să nu fugă.
Nastia, mamă surogat: „Mama a vrut să fugă cu mine, dar am fost foarte îngrijorată pentru copil, m-am gândit că pe drum pot apărea tot felul de probleme. După câteva săptămâni, oamenii s-au simțit mai în siguranță acasă decât în altă parte. Așa că am decis să rămân.”
Dar toată lumea se întreabă ce se va întâmpla în continuare, care va fi situația când va veni momentul nașterii.
Directorul medical ne arată proviziile din magazie. Panica din primele săptămâni s-a domolit și el spune că lucrurile sunt din nou sub control. Asta include și problema mamelor surogat care au fugit în Polonia, dar care nu pot rămâne acolo.
Ihor Pechenoha, director medical clinică de fertilitate: „Folosirea mamelor surogat este ilegală în Polonia, iar multe dintre femeile noastre – aproximativ 10 – sunt acolo. Sunt liniștit în această privință atât timp cât sunt însărcinate în 12, 16 sau 20 de săptămâni. Mi-au dat cuvântul că se vor întoarce când vor fi în a 28-a săptămână. De ce atunci? Pentru că după 28 de săptămâni, copilul poate supraviețui în afara uterului.”
Acest videoclip a fost realizat pentru a-i liniști pe clienți. Înarmat și călătorind în mașini sigure, directorul medical este înfățișat în timp ce îi ia pe nou-născuți de la spital. După pandemia COVID, aceasta este a doua criză pentru industria ucraineană a mamelor surogat.
Ihor Pechenoha, director medical clinică de fertilitate: „Inițial au fost reguli în privința carantinei, dar acum frica este cea care îi ține pe părinți departe. Mă înclin în fața celor care au reușit să ajungă la Kiev, în ciuda bombardamentelor și sirenelor. Au venit la adăpostul în care erau copiii lor. Sau la gară, unde și-au primit bebelușii chiar pe peron. Aceia sunt părinți adevărați".
Autoritățile ucrainene au eliminat unele formalități birocratice, pentru a le permite părinților să-și ia mai ușor copiii. Svetlana spune că va rămâne aici cât timp este nevoie, ca să aibă grijă de bebelușii născuți și de cei care urmează să vină pe lume. Indiferent de cum va decurge războiul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News