Live

Ucraina ar putea primi câteva zeci de tancuri Abrams tocmai de la capătul lumii

Data actualizării: Data publicării:
Tancurile au fost achiziționate în 2004 de armata australiană. Foto: Profimedia

Ucraina ar putea primi în curând tancuri Abrams de la un aliat important al Statelor Unite. Ele vor veni tocmai de la capătul lumii.


Este vorba de nu mai puțin de 59 de M1A1 Abrams scoase din uz de armata australiană. Potrivit unor surse citate de Bulgarian Military, Washingtonul negociează asiduu de câteva săptămâni cu guvernul de la Canberra. „Soldații ucraineni ar putea utiliza în curând aceste tancuri de luptă australiene scoase din uz, guvernul de la Canberra colaborând cu administrația Biden pentru a facilita desfășurarea lor pe câmpul de luptă”, a relatat presa australiană.

Aceste 59 de tancuri M1A1 Abrams, scoase din uz în luna iulie a acestui an, au fost achiziționate inițial în 2004 pentru 550 de milioane de dolari australieni [aproximativ 340 de milioane de dolari americani]. Acestea urmează să fie înlocuite cu modele Abrams M1A2 SEPv3 modernizate.

Jurnaliștii locali, făcând referire la surse din cadrul guvernului australian, au menționat că Richard Marles, ministrul australian al apărării, a explorat anterior „diverse opțiuni” cu guvernul ucrainean pentru trimiterea tancurilor vechi. Acest proces trebuie să respecte normele de export care reglementează echipamentele militare americane.

Birocrație

Procedura de transfer a tancurilor M1A1 Abrams din Australia în Ucraina este un proces în mai multe etape. Aceasta începe cu o coordonare cuprinzătoare între guvernele australian și american. Deoarece aceste tancuri sunt fabricate în SUA și conțin tehnologie americană, Australia trebuie mai întâi să obțină aprobarea Washingtonului pentru exportul lor. Aceasta este o procedură standard pentru transferul internațional de echipamente militare strategice fabricate în SUA.

Odată ce aprobarea este acordată, următoarea etapă constă în stabilirea detaliilor logistice pentru transportul tancurilor, cel mai probabil pe cale aeriană sau maritimă, pentru a asigura o predare rapidă și sigură către Ucraina.

Poziția Washingtonului este știută, așa că mulți văd acest accord drept ușor de îndeplinit. În SUA, administrația Biden ar saluta probabil decizia Australiei. Washingtonul dorește să sporească ajutorul militar acordat Ucrainei și sprijină aliații în furnizarea echipamentelor și resurselor necesare Kievului.

Totuși, tancurile dezafectate ar putea necesita o pregătire suplimentară înainte de a fi expediate. Aceasta ar putea implica restabilirea capacității lor tehnice de funcționare sau efectuarea unor modificări minime în conformitate cu cerințele specifice ale armatei ucrainene. În plus, echipajele militare ucrainene vor avea nevoie de instruire pentru a opera aceste tancuri, instruire care va fi probabil organizată de specialiști militari americani sau de alți aliați cu experiență în manipularea tancurilor Abrams.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Partenerii noștri