Live

Live Text Ucraina a deminat peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat. Putin cere evacuarea civililor din Herson, "ca să nu sufere"

Data actualizării: Data publicării:
Civili ucraineni evacuați din Herson. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că nu vede nicio disponibilitate din partea Moscovei de a negocia încheierea războiului împotriva ţării sale. El a acuzat Rusia că induce în eroare pe toată lumea cu negocierile pentru încetarea conflictului propuse recent şi unor interlocutori străini. Pe de altă parte, Vladimir Putin a vorbit public despre evacuările din Herson. El a spus că oamenii care trăiesc în zone periculoase ar trebui să plece, deoarece „populația civilă nu ar trebui să sufere”.Iranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei, dar a precizat că este vorba despre un număr limitat de drone, trimise înaintea invaziei ruse din Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

MAE respinge declarațiile lui Putin „care induc în mod fals ideea ca România ar avea pretenții teritoriale de la Ucraina”

ACTUALIZARE 16:27 Ministerul Afacerilor Externe al României a reacționat, sâmbătă, după ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat România că vrea bucăți din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis o poziție față de declarațiile președintelui Vladimir Putin privind România.

„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina. MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, transmite MAE.

Lukașenko: Am spus de o mie de ori că nu voi trimite militari în Ucraina. N-avem ce face acolo

ACTUALIZARE 15:08 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a insistat din nou că nu va trimite militari în Ucraina.

''Astăzi se vehiculează ideea că Lukaşenko vrea să-şi trimită militarii în Ucraina. Am spus deja de o mie de ori că nu am astfel de planuri'', a afirmat vineri preşedintele belarus, în timpul unui eveniment care a avut loc la Corporaţia Naţională de Biotehnologie din Belarus (BNBC), potrivit agenţiei oficiale BELTA, citată de EFE și Agerpres.

Lukaşenko a susţinut că, de fapt, opoziţia ''autoexilată'' este cea care îi trimite pe belaruşi la moarte.

Debarcarea lui Putin, pusă la cale de opozanții reuniți în Polonia. "Este un moment istoric"

ACTUALIZARE 14:58 Pentru prima oară în ultimul deceniu liderii opoziţiei prodemocratice ruse se reunesc în cadrul unui Congres. Scopul este de a găsi o alternativă la regimul preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a stabili democraţia în Rusia. Evenimentul este organizat într-o localitate poloneză situată la nord-est de Varşovia. La reuniune participă și Ilia Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat care trăieşte în prezent în exil la Kiev. Ponomarev s-a remarcat de la începutul războiului în Ucraina printr-o activitate intensă pe rețelele sociale.

Ex-deputy of Russia's Duma Ilya Ponomarev attends a forum after signing a declaration on cooperation and coordination of actions between Russian volunteer units that are fighting on the side of Ukraine against the Russian army in Kyiv. Signing a declaration on cooperation and coordination of actions in Kyiv, Ukraine - 31 Aug 2022,Image: 718128964, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

La congres participă 51 de delegaţi care au ocupat anterior funcţii elective în administraţia Rusiei la diferite niveluri. Alţi zeci de delegaţi vor fi prezenţi online.

''Este un moment istoric. Pentru prima dată în cel puţin un deceniu deputaţi care la vremea lor au fost aleşi democratic se reunesc. Vedem că este democratic şi dinamic. Oamenii discută şi argumentează. Sper sincer că aceste trei zile să fie fructuoase'', a declarat Ponomarev pentru EFE, completând că ideea aflată la baza Congresului este de a oferi ruşilor alternativa democratică la regimul lui Putin.

Imagini din satelit cu trenul "cu daruri" de la Kim pentru Putin. Sunt suspiciuni că ar fi plin cu armament

ACTUALIZARE 13:52 Un tren a trecut graniţa din Coreea de Nord în Rusia vineri, la două zile după ce Statele Unite au afirmat că au informaţii că Phenianul trimite pe ascuns Rusiei proiectile de artilerie pentru războiul din Ucraina, spun experţi din Washington care se bazează pe imagini din satelit, potrivit Reuters.

Un tren a trecut graniţa din Coreea de Nord în Rusia vineri, la două zile după ce Statele Unite au afirmat că au informaţii că Phenianul trimite pe ascuns Rusiei proiectile de artilerie. FOTO: www.38north.org

Proiectul 38 North, care monitorizează evenimentele din Coreea de Nord, a stabilit că este pentru prima dată în ultimii ani când o astfel de mişcare este sesizată pe această rută feroviară, deşi serviciul veterinar al Rusiei a anunţat, miercuri, că un tren care transporta cai a trecut graniţa în Coreea de Nord.

"Este imposibil să stabilim scopul acestui transport pe baza imaginilor, dar trecerea graniţei vine în contextul unor relatări privind vânzarea de arme din Coreea de Nord către Rusia şi al aşteptărilor generale privind reluarea comerţului între cele două ţări", a arătat 38 North.

Iranul recunoaște pentru prima oară că a trimis drone Rusiei 

ACTUALIZARE 13.20 Iranul a recunoscut sâmbătă că a furnizat drone Rusiei, dar ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a precizat că este vorba despre un număr limitat de drone, trimise înaintea invaziei ruse din Ucraina.

În ceea ce Reuters numeşte ''cel mai detaliat răspuns de până acum'' cu privire la drone, şeful diplomaţiei iraniene a menţionat că un ''număr mic'' de drone a fost livrat Rusiei cu câteva luni înaintea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, dar a negat totuşi că ţara sa a mai trimis arme după declanşarea invaziei sau că Teheranul ar fi furnizat rachete.

''Această vâlvă făcută de unele ţări occidentale cum că Iranul a furnizat rachete şi drone Rusiei pentru a o ajuta în războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greşită. Partea cu dronele este adevărată, am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înaintea războiului din Ucraina'', a declarat Amirabdollahian, citat de IRNA, preluată de Reuters. 

Ucraina a deminat deja peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat

ACTUALIZARE 12.00 Ucraina a deminat deja peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat, anunţă Ministerul de Interne de la Kiev

Ucraina a deminat deja peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat de sub ocupaţia rusă, a declarat ministrul de interne ucrainean, Denis Monastirski, care a menţionat că a curăţa de mine o localitate de dimensiuni medii presupune o lună de muncă.

''S-au curăţat de mine peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat. Este vorba despre o zonă întinsă, iar acest lucru se face într-un ritm extrem de rapid'', a anunţat vineri ministrul ucrainean, citat de agenţia Ukrinform.

Monastirski a susţinut că, prin comparaţie cu ritmul experţilor din organizaţiile internaţionale care colaborează cu Ucraina, geniştii ucraineni din Ministerul Situaţiilor de Urgenţă ''lucrează de o sută de ori mai rapid''.

Putin cere evacuarea civililor din Herson, "ca să nu sufere"

ACTUALIZARE 10.15. Vladimir Putin a declarat că civilii care locuiesc încă în provincia ocupată Herson trebuie să fie „evacuați" din zona de conflict, declarația venind pe fondul speculațiilor că forțele rusești s-ar pregăti să abandoneze malul vestic al fluviului Nipru.

Vladimir Putin a vorbit public despre evacuarea civililor din Hersonul ocupat de ruși din sudul Ucrainei. Forțele Kievului au înaintat constant spre orașul port strategic.

Putin a spus că oamenii care trăiesc în zone periculoase ar trebui să plece, deoarece „populația civilă nu ar trebui să sufere”.

Cel puțin 70.000 de oameni au fost deja mutați din Herson - singurul oraș important câștigat de Moscova de la invadarea trupelor sale în februarie.

Civilii expuși riscului de bombardamente și atacuri ar trebui „evacuați”, a spus Putin, în timpul unui discurs din Piața Roșie din Moscova.

Condiția pe care a pus-o Putin ca să revină în acordul pentru cereale. Ce a cerut Occidentului (Reuters)

ACTUALIZARE 9.50 Rusia a cerut Occidentului să reducă restricţiile impuse băncii de stat pentru agricultură Rosselhozbank, pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale, au declarat patru surse apropiate discuţiilor, scrie Reuters.

Moscova şi-a suspendat participarea la coridorul de cereale securizat al Mării Negre, la sfârşitul lunii octombrie, dar a revenit după patru zile. Rusia şi-a rezervat dreptul de a opri din nou acordul intermediat de Naţiunile Unite, în timp ce şeful ONU, Antonio Guterres, presează Moscova să accepte prelungirea pactului dincolo de expirarea programată pentru 19 noiembrie.

Rusia nu a detaliat public cererile, dincolo de apelurile de a debloca îngrăşămintele ruseşti blocate în porturile şi depozitele europene şi de a relua exporturile de amoniac, un ingredient important în îngrăşăminte, printr-o conductă Rusia-Ucraina.

Dar, cele patru surse, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au spus că Rusia cere ţărilor occidentale să permită băncii de stat Rosselhozbank să-şi reia relaţiile cu băncile corespondente, în ciuda sancţiunilor occidentale. Acest lucru ar permite băncii, care nu a avut până acum un rol major în comerţul internaţional cu cereale, să proceseze plăţi pentru cereale şi alte produse alimentare ruseşti, au adăugat două dintre surse. 

Citește continuarea Aici

Zelenski: Este foarte bine că lumea percepe retorica rusă aşa cum merită, mai exact ca o minciună

ACTUALIZARE 9.00 Rusia trimite zeci sau sute de mii de oameni la luptă; dar cei care vor să negocieze nu vor lăsa oamenii să moară, a spus Zelenski în mesajul său video zilnic difuzat la Kiev vineri seara.

El a arătat că, în timpul zilei, au sunat alarme aeriene în majoritatea regiunilor ţării. ”Sunt (drone – n.r.) Shaheds doborâte, rachete Kalibr doborâte. Mai exact, opt (drone) Shaheds au fost doborâte de regimentul anti-aerian 301 Nikopol. Două Kalibr au fost distruse de unităţile comandamentelor anti-aeriene Sud şi Centru”, a spus preşedintele Ucrainei.

Zelenski a menţionat că în sud luptătorii din infanteria mecanizată au distrus ”echipamente ale inamicului, mâna de lucru rusească”.

”Cele mai cumplite lupte sunt concentrate, pe parcursul acestei săptămâni, în Donbas – Bakhmut şi Soledar. Ne menţinem poziţiile. Şi în aceste şi alte câteva direcţii din regiunea Doneţk, armata rusă a pierdut atâtea vieţi ale oamenilor săi şi atâta muniţie cât nu a pierdut în cele două războaie cecene împreună”, a susţinut el.

Potrivit lui Zelenski, nivelul real al pierderilor Rusiei este ascuns faţă de societatea rusă, iar oamenii sunt minţiţi că mobilizarea s-a încheiat, deşi ”adevărul este că în regiuni din Rusia şi pe teritoriul nostru ocupat, ei continuă să adune oameni pentru a-i trimite la moarte”.

”Şi această încăpăţânare absolut nebunească a proprietarilor Rusiei de astăzi este cel mai bun indicator că tot ce le spun ei unor lideri străini despre aşa-zisa lor disponibilitate pentru negocieri este la fel de fals. Când cineva se gândeşte la negocieri, nu caută moduri pentru a înşela pe toată lumea din jurul său pentru a trimite zeci sau sute de mii de alţi oameni” la moarte, ”mobilizaţi sau ca mercenari”, a afirmat el.

”Şi este foarte bine că lumea percepe retorica rusă aşa cum merită, mai exact ca o minciună, şi este atentă doar la ceea ce face de fapt statul terorist. Ce face, nu ce spune. Noi suntem gata pentru pace, pentru o pace corectă şi justă, a cărei formulă am enunţat-o de multe ori. Lumea ne cunoaşte poziţia. Aceasta înseamnă respect pentru Carta ONU, respect pentru integritatea noastră teritorială, respect pentru oamenii noştri şi responsabilitatea cuvenită pentru teroare – aceasta înseamnă pedepsirea tuturor celor vinovaţi şi compensaţii integrale pentru pagubele pe care Rusia ni le-a cauzat”, a continuat Zelenski.

”Când cineva se gândeşte la negocieri, nu caută moduri pentru a înşela pe toată lumea din jurul său”, consideră el. ”Şi este foarte bine că lumea percepe retorica rusă aşa cum merită, mai exact ca o minciună, şi este atentă doar la ceea ce face de fapt statul terorist. Ce face, nu ce spune. Noi suntem gata pentru pace, pentru o pace corectă şi justă, a cărei formulă am enunţat-o de multe ori”, adaugă Zelenski. El subliniază că întreaga Ucraină va fi liberă, iar graniţa restabilită, ”atât pe pământ, cât şi pe mare, atât în est, cât şi în sud”.

Ucrainenii au rămas fără posibilitatea de a comunica după ce 1.300 de unități Starlink s-au oprit. Musk negociază cu Pentagonul

ACTUALIZARE 8.00 Ucraina ar putea pierde accesul  la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk în plin război. Potrivit CNN, peste 1.300 de unități au fost deconectate în ultimele săptămâni, din cauza lipsei finanțării. Deși Musk a spus că va continua să sprijine guvernul de la Kiev indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare, SpaceX și Pentagonul încă sunt în negocieri. 

În septembrie, SpaceX a cerut Pentagonului să preia finanțarea pentru Starlink în Ucraina, de care armata ucraineană depinde în mare măsură pentru comunicații. Compania a argumentat că nu poate finanța în continuare operațiunile de terminal pentru Ucraina. Ulterior, Musk s-a răzgândit, spunând că Starlink va funcționa în Ucraina indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare.

În pofida anunțului lui Musk că și-a retras cererea adresată Pentagonului, discuțiile privind finanțarea de către agenție a terminalelor continuă. 
  

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri