Live

Ucraina a semnat noi acorduri de securitate cu Suedia, Islanda şi Norvegia. Zelenski: „Doar împreună putem opri nebunia de la Moscova”

Data publicării:
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. FOTO: Profimedia Images

Ucraina a semnat, vineri, acorduri de securitate cu Islanda, Norvegia şi Suedia, relatează DPA, potrivit Agerpres. „Doar împreună putem opri nebunia de la Moscova”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

"Acordul este un semnal puternic pentru Rusia că, practic, este inutil să continue războiul presupunând că ţările occidentale vor obosi", a declarat premierul suedez Ulf Kristersson înainte de ceremonia de semnare de la Stockholm.

Kristersson a descris susţinerea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei ca fiind o "sarcină fundamentală, existenţială" pentru ţările din nordul Europei, a căror securitate este de asemenea ameninţată de acţiunile Rusiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a mulţumit Suediei pentru asistenţa oferită. "Doar împreună putem opri nebunia de la Moscova", a subliniat el.

Acordurile sunt valabile iniţial pentru 10 ani. Ucraina a semnat deja acorduri de securitate similare cu Danemarca şi Finlanda.

Zelenski se află la Stockholm pentru cel de-al treilea summit Ucraina - Europa de Nord. Potrivit lui Kristersson, au fost planificate discuţii cu privire la furnizarea de apărare aeriană suplimentară, un summit pentru pace în Elveţia în iunie, precum şi ajutor pe calea de aderare a Ucrainei la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană.

Zelenski are, de asemenea, întâlniri separate cu şefii de guvern din Finlanda, Danemarca, Norvegia şi Islanda.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Poziția UEFA, după ce 350.000 de oameni au cerut rejucarea meciului Spania - Germania. Englezii au anunțat ce urmează

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olanda anunță că va livra F-16 Ucrainei „fără întârziere”

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Trupele nord-coreene vor fi „carne de tun” pe frontul din Ucraina, afirmă Pentagonul

Rușii susțin că au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete Patriot în Odesa

Partenerii noștri