Live

Ucraina a pierdut inițiativa pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor de armament occidental

Data actualizării: Data publicării:
Artileriști ucraineni pe frontul din Ucraina. Foto: Facebok/Statul major al armatei ucrainene

Întârzierile în livrarea de arme occidentale precum rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene avansate sau tancuri au limitat capacitatea Ucrainei de a prelua inițiativa și a putea lansa o contraofensivă pe un front larg și să profite astfel de eșecurile și greșelile făcute până acum de armata rusă, se arată în cea mai nouă analiză a războiului din Ucraina, realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Astfel, Ucraina se confruntă cu dificultăți și chiar cu „imposibilitatea” de a recuceri „porțiuni semnificative” din teritoriile ocupate de Rusia după invazia din februarie 2022, ca urmare a ezitărilor țărilor occidentale în privința furnizării de echipamente militare vitale.

„Procesul lent de autorizare și livrarea înceată a ajutoarelor (militare) nu au fost singurii factori care au limitat capacitatea Ucrainei de a lansa operațiuni contraofensive la o scară mare. Alte cauze, care țin de armata ucraineană și de factorii de decizie politică ai Ucrainei, au contribuit, de asemenea, la amânarea unor astfel de contraofensive”, se arată în raportul ISW publicat luni.

Astfel, autorii analizei arată că Ucraina nu dispune de o industrie de apărare „semnificativă”, care să fie capabilă să susțină efortul militar al țării, în lipsa sprijinului occidental.

„Occidentul, pe lângă ezitările în furnizarea de arme pe durata conflictului, nu a prea luat în calcul cerințele necesare trecerii previzibile a armatei ucrainene de la folosirea de armament de tip sovietic la armament occidental.

Cum au profitat rușii de ezitările Occidentului în furnizarea de arme grele Ucrainei

Ajutorul militar furnizat de coaliția statelor occidentale, în frunte cu SUA, a fost esențială pentru supraviețuirea Ucrainei, iar criticile din acest raport ilustrează atât importanța sa, cât și limitările sale.

Sprijinul militar occidental de dinaintea declanșării invaziei de pe 24 februarie a ajutat armata ucraineană să rezistă atacului inițial al Rusiei. ISW notează importanța sistemelor antitanc Javelin care au împiedicat cucerirea rapidă a Kievului, în vreme ce livrarea de arme și munții de tip sovietic a reușit să mențină operațională armata ucraineană.

Au urmat apoi livrările de muniții de artilerie de calibrul 155 mm (NATO), în luna aprilie, și a sistemelor HIMARS, în luna iunie, care au facilitat declanșarea contraofensivelor care au eliberat mare parte din regiunile Harkov și Herson.

De asemenea, livrările de sisteme antiaeriene NASAMS în noiembrie au ajutat la contracararea valurilor de rachete și drone lansate de armata rusă împotriva infrastructurii civile a Ucrainei.

Întârzierile de noi arme - precum tancurile sau sistemele avansate de rachete  - „au permis forțelor ruse să recâștige parțial inițiativa în război începând cu luna noiembrie”.

De asemenea, trupele ruse au stabilit linii defensive care prezintă acum „o provocare mai mare pentru viitoarele contraofensive ucrainene”.

Atacul asupra orașului Bahmut, concomitent cu lansarea de valuri de atacuri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene „au pus presiune pe Ucraina și au distras-o de la plănuirea de noi contraofensive: atacul de la Bahmut a atras întăriri ucrainene folosite la apărarea orașului, iar atacurile asupra infrastructurii au deturnat atenția comandamentului  ucrainean.

Ucrainenii au ratat „fereastra de oportunitate” de a lansa o contraofensivă în această iarnă

„Incapacitatea Ucrainei de a lansa o nouă contraofensivă în noiembrie, urmată de retragerea trupelor ruse din vestul Hersonului au acordat Rusiei un răgaz - în timp și spațiu - pentru a-și stabiliza liniile de apărare și a pune presiune pe Ucraina.

Dacă scopul Occidentului ar fi fost să scurteze războiul prin accelerarea procesului de eliberarea de către Ucraina a teritoriilor ocupate, faptul că încă din luna iunie 2022 estimările arătau că stocurile de munții sovietice se împuținează, ar fi trebuit să declanșeze o schimbare fundamentală de mentalitate în privința ajutorului militar”, se arată în analiza ISE.

Întârzierile în livrarea de armament vestic necesar Ucrainei într-o contraofensivă au ajuns, în schimb, să aibă „efectul unui bulgăre de zăpadă” asupra capacităților Kievului de a conduce și susține operațiuni contraofensive.

„Dacă liderii țărilor occidentale ar fi început să se gândească la trimiterea de tancuri vestice pentru Ucraina în iunie 2022, când deja devenise clară nevoia de asemenea arme, forțele ucrainene ar fi putut începe să le folosească din noiembrie sau decembrie. Aceste întârzieri au contribuit la prelungirea conflictului, chiar dacă nu au reprezentat singurul motiv pentru care acest conflict s-a prelungit. Recentele angajamente ale Vestului în furnizarea de tancuri occidentale Ucrainei, necesare pentru viitoarele contraofensive, sunt importante, dar aceste întârzieri au făcut Ucraina să rateze o fereastră de oportunitate în această iarnă”, se arată în analiza ISW.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Ucraina se confruntă cu o criză acută de combatanți. Cei nou-veniți sunt bătrâni, alcoolici sau bolnavi. „S-a ajuns la un nivel critic”

Partenerii noștri