Live

Ucraina a interceptat 23 de drone şi 5 rachete rusești, dar nu a putut doborî o rachetă hipersonică Kinjal

Data publicării:
Racheta Kinjal acroșată de un avion MiG-31 al Federației Ruse. Foto: Profimedia Images

Rusia a efectuat în noaptea de miercuri spre joi un atac combinat asupra Ucrainei, lansând şase rachete, între care una hipersonică de tip Kinjal, şi 23 de drone, au anunţat în cursul dimineţii forţele ucrainene. Kievul susţine că a interceptat şi doborât toate dronele kamikaze Shahed, precum şi cinci rachete.

A şasea rachetă lansată de Rusia, o rachetă hipersonică Kinjal, nu a putut fi doborâtă, au indicat forţele aeriene în buletinul lor de joi dimineaţă.

Rachetele Kinjal sunt cel mai dificil de interceptat din întreaga gamă de rachete utilizate de Rusia în atacurile sale asupra Ucrainei. Cea mai mare parte a teritoriului şi a infrastructurii ucrainene este vulnerabilă la acest tip de rachete, care zboară cu de 5 până la 10 ori viteza sunetului.

Kievul nu a raportat deocamdată eventuale victime sau pagube provocate de racheta care nu a fost interceptată.

Rachetele care au fost interceptate sunt patru rachete de croazieră Kalibr şi o rachetă ghidată Kh-59/Kh-69.

Guvernatorul regiunii Hmelniţki (vest), Serhii Tiurin, a indicat că antiaeriana ucraineană a doborât nouă ţinte aeriene deasupra regiunii sale. Autorităţile locale nu sunt deocamdată în posesia informaţiilor despre eventuale victime sau pagube în urma atacului din noaptea trecută.

La rândul său, guvernatorul Vitali Kim a declarat că armata a distrus şase drone şi trei rachete de croazieră deasupra regiunii Mikolaiv (sud), potriv it Agerpres.

Două drone au fost doborâte deasupra regiunii Herson (sud) şi încă una deasupra regiunii Dnipropetrovsk (centru-est), au indicat autorităţi locale.

Rusia lansează un nou atac în regiunea Harkov

Ucraina a declarat joi că a respins un atac întreprins de un grup de sabotaj şi de recunoaştere (DRG) într-o a treia zonă de frontieră în regiunea Harkov (nord-est), unde forţele ruse acţionează intens în alte două sectoare distincte.

Potrivit canalului Telegram ucrainean DeepState, luptele ar continua în sectorul Sotniţki Kazaciok, localitatea în care Rusia a lansat acest nou atac.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt ucrainean a asigurat că forţele Kievului controlează situaţia din zona respectivă.

„Ieri (miercuri - h.r.) inamicul a încercat să desfăşoare operaţiuni de luptă în direcţia localităţii Sotniţki Kazaciok în regiunea Harkov”, a declarat joi la televiziunea publică purtătorul de cuvânt al Gărzii de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko.

Demcenko a indicat că un „grup de sabotaj şi de recunoaştere rusesc a intrat pe teritoriul ucrainean după ce forţele ruse au atacat teritoriul din zona de frontieră ucraineană - prin alte mijloace” - ceea ce a dus la un schimb de focuri.

„Atacul a fost respins de grăniceri. O unitate de rezervă specializată în acţiuni antisabotaj a fost trimisă la faţa locului pentru a curăţa zona”, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

Informaţiile furnizate de canalul DeepState, care monitorizează situaţia de pe front, contrazic însă rapoartele oficiale, remarcă EFE.

Potrivit acestuia, „în zona Sotniţki Kazaciok situaţia s-a înrăutăţit după rotaţia unităţilor, iar inamicul foloseşte grupuri de sabotaj”.

Rusia a deschis un al doilea front în regiunea Harkov la mijlocul lunii mai, printr-o ofensivă transfrontalieră către oraşele ucrainene Lipţî şi Vovceansk. Luptele continuă în această zonă a frontului, unde forţele ruse au preluat controlul asupra unei părţi din teritoriul adiacent frontierei ucrainene cu Rusia.

Ucraina a afirmat iniţial că incursiunea într-o nouă zonă a frontierei a fost respinsă.

În numeroase mesaje publice ale conducerii sale de vârf, Ucraina a interpretat deschiderea acestui al doilea front în regiuea Harkov drept o încercare de a forţa trupele Kievului să neglijeze alte sectoare ale frontului pentru a apăra acest nou focar de ostilităţi.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Mișcări de trupe în regiunea Kursk. O parte dintre militarii nord-coreeni au fost transferați spre Belgorod

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Avertisment de la Pentagon: Soldaţii nord-coreeni din Rusia vor lupta „în curând” cu armata ucraineană

Partenerii noștri