Live

Ucraina a fost "la un pas de dezastru nuclear" după ce zeci de obuze au bombardat centrala de la Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
Centrala de la Zaporojie. FOTO: Profimedia Images

Ucraina a fost "la un pas de dezastru nuclear" după atacurile masive din weekend care au vizat centrala nucleară de la Zaporojie. Zeci de obuze au căzut acolo, unele în apropierea reactoarelor, și au distrus o clădire în care sunt depozitate deșeuri radioactive, scrie Reuters.

Încă nu este clar care parte combatantă este responsabilă pentru exploziile de la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei de la scurt timp după începutul invaziei.

Cine a tras asupra centralei și-a asumat "riscuri uriașe și s-a jucat cu viața multor oameni", a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

"Am fost norocoși că nu s-a întâmplat un incident nuclear grav. Data viitoare, s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși", a declarat Grossi.

Nivelurile de radiații au rămas normale și nu au fost raportate victime, a transmis AIEA. Deși nu a existat un impact direct asupra siguranței nucleare și sistemelor de securitate, "bombardamentele au fost periculos de aproape", a spus Grossi.

"Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!", a avertizat Rafael Grossi într-o declaraţie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis că au fost cel puţin 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, sâmbătă seara şi duminică. Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că atacurile sunt extrem de îngrijorătoare şi complet inacceptabile.

Atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, din sudul Ucrainei, au avut loc în timp ce lupte grele se dau în estul ţării, unde forţele ruseşti au bombardat poziţiile ucrainene de-a lungul liniei frontului. Bombardarea centralei nucleare vine după o serie de eşecuri pentru forţele ruseşti în regiunea Herson, din sud, şi după un răspuns al Moscovei, care a lansat mai multe zile un val de rachete asupra întregii Ucraine, vizându-i în special infrastructura civilă energetică.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardarea instalaţiei, aşa cum au făcut în mod repetat în ultimele luni după atacuri asupra uzinei nucleare sau în apropierea ei.

Echipa AIEA intenţionează să facă o evaluare luni, a declarat Grossi, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a declarat că vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa.

"Dacă vor dori să inspecteze o instalaţie care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat", a declarat pentru agenţia TASS Renat Karcea, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Bombardarea repetată a centralei a stârnit îngrijorare că s-ar putea produce un accident grav la doar 500 km de locul celui mai mari catastofe nucleare civile din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Centrala din Zaporojie furniza aproximativ 20 la sută din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei. Centrala are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, care sunt răcite cu apă, şi folosesc drept combustibil uraniu 235.

Cele şase reactoare ale sale sunt în prezent închise, dar există riscul să se supraîncălzească dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică a sistemelor de răcire. Bombardamentele au provocat în repetate rânduri întreruperi ale energiei electrice. De mai multe ori după declanşarea războiului centrala a fost nevoită să pună în funcţiune generatoare de rezervă.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri