Live

Turcia și Grecia acceptă să înceapă noi negocieri pentru a rezolva conflictul din Mediterana de est, după medierea Angelei Merkel

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Turcia și Grecia au acceptat să înceapă noi discuții în ce privește zonele disputate din Mediterana de est, au declarat reprezentanții celor două țări, marți, după eforturi diplomatice conduse de Germania pentru a dezamorsa criza, relatează Yahoo! News.

Disputa dintre cele două țări a început pe fondul descoperirii unor potențiale zăcăminte de gaz în Mediterana de Est, acolo unde ambele părți clamează suveranitate asupra apelor. În urma disputei, cei doi aliați NATO au ajuns chiar să efectueze exerciții militare, iar retorica, mai ales a președintelui turc, a devenit din ce în ce mai agresivă.

După mai multe episoade de conflict în care Turcia a trimis vase de explorare acompaniate de nave de război, iar Grecia a anunțat o creștere a efectivelor sale militare, ambele părți au decis, marți că sunt pregătite să înceapă negocierile după o vindeoconferință între Recep Erdogan, Angela Merkel și Charles Michel.

Ministerul de Externe grec a confirmat, precizând că discuțiile vor avea loc la Istanbul, „curând”, fără să furnizeze o dată exactă.

Turcia este pe urmele zăcămintelor nou descoperite și în Mediterană și în Marea Neagră

Relațiile dintre cele două țări s-au tulburat pe fondul descoperirii, în ultimii ani, a unor zăcăminte noi de gaz în Marea Mediterană, într-o zonă pe care ambele țări o consideră parte a jurisdicției lor.

În luna iulie, forțele armate ale Greciei au intrat în alertă după ce turcii au anunțat că vor lansa o expediție de foraj exploratoriu în sudul și estul insulei grecești Kastellorizo. Expediția s-a concretizat în august.

Turcia a descoperit astfel de resurse și în Marea Neagră, în apropierea granițelor maritime ale Bulgariei și României, nu departe de blocul Neptun al României, cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră. 

Turcia a cumpărat în ultimii ani trei nave de foraj, deoarece și-a extins explorarea energetică în Marea Neagră și din estul Mediteranei. Erdogan este dornic să găsească rezerve de energie considerabile, care să ușureze dependența puternică de importurile din Iran, Irak și Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 în Grecia. În ce zone s-a resimțit

Misterul dezastrului Bayesian: Ce a făcut ca un superiaht „de nescufundat” să ajungă pe fundul mării (investigație NYT)

Bărbat arestat după o explozie mortală, la Atena. Avertismentul polițiștilor din Grecia „o nouă generație de teroriști”

Lavrov îl ceartă pe Erdogan pentru ajutorul oferit Ucrainei: „Nu poate decât să ne surprindă”

Partenerii noștri