Live

Trupele terestre israeliene desfășoară o nouă incursiune în Khan Yunis din Fâşia Gaza. Orașul a fost deja parțial abandonat de civili

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Trupe terestre israeliene au început, vineri, o nouă incursiune în Khan Yunis, un oraş important din sudul Fâşiei Gaza care a fost joi parţial abandonat de civili şi unde soldaţii desfăşoară lupte inclusiv în subteran, informează EFE preluată de Agerpres.

„După ce am primit informaţii din partea serviciilor de informaţii care indică prezenţa unor terorişti şi a infrastructurii teroriste în zona Khan Yunis (...), Divizia 98 a forţelor de apărare ale Israelului şi-a început activitatea operaţională în zonă. Trupele se angajează în lupte atât de suprafaţă, cât şi în subteran, pentru a elimina teroriştii din zonă în timp ce localizează şi demontează armament şi infrastructură”, precizează un comunicat militar.

În plus, forţele aeriene israeliene au bombardat peste 30 de ţinte în Khan Yunis, inclusiv presupuse facilităţi de depozitare a armelor, dar şi militanţi „care au planificat şi efectuat atacuri cu mortar şi lunetişti împotriva trupelor”, a adăugat armata israeliană.

Mai mulţi civili au fost ucişi într-un bombardament asupra unui cort care găzduia persoane strămutate în zona Abasan al Kabira, la est de Khan Yunis, a informat agenţia oficială de ştiri palestiniană Wafa.

Khan Yunis a fost, în mod istoric, un bastion al miliţiilor palestiniene din Fâşia Gaza, iar joi armata israeliană a ordonat din nou evacuarea mai multor cartiere: Al Salqa, Al Qarara, Bani Suhaila, Abasan, Khirbet Khuza'a, toate situate în zonele de est şi nord-est ale oraşului.

La scurt timp după ce forţele armate au emis ordinul de evacuare, serviciile de apărare civilă din Fâşia Gaza au anunţat că au recuperat cadavrele a cinci persoane de sub dărâmăturile unei case din Al Qarara, rezultat al unui bombardament israelian.

Pe 4 august, Israelul a ordonat evacuarea cartierelor din sud-estul oraşului, în urma unei incursiuni de la sfârşitul lunii iulie care a făcut aproximativ 300 de morţi.

Locuitorii acestei zone nu au de ales decât să se îndrepte către zona umanitară Mawasi din ce în ce mai îngustă, care a fost deja ţinta bombardamentelor şi unde sute de mii de palestinieni sunt înghesuiţi în corturi, în condiţii umanitare foarte proaste.

Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), aproximativ 200.000 de persoane au fost evacuate din Khan Younis între 22 şi 27 iulie, în timpul celei mai recente incursiuni terestre a armatei israeliene, care a lăsat o mare parte din oraş complet distrusă.

Pe de altă parte, armata israeliană şi-a continuat ofensiva aeriană, terestră şi maritimă pe toată lungimea enclavei, provocând moartea a cel puţin opt civili şi lăsând numeroşi răniţi la primele ore ale dimineţii în Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, în taberele de refugiaţi Nuseirat şi Maghazi din zona centrală a enclavei, precum şi în Rafah, potrivit Wafa.

SUA, Egipt şi Qatar, care mediază o încetare a focului, au cerut joi ca Israelul şi Hamas să „reia discuţiile urgente, joi, 15 august, la Doha sau la Cairo, pentru a elimina toate decalajele rămase şi a începe punerea în aplicare a acordului de încetare a focului fără întârziere”.

Israelul a anunţat joi trimiterea unei delegaţii, în timp ce Hamas nu s-a pronunţat încă.

După mai bine de zece luni de escaladare, ofensiva israeliană a făcut aproape 40.000 de morţi în Fâşia Gaza - majoritatea copii şi femei -, peste 90.000 de răniţi, 10.000 dispăruţi sub dărâmături şi 1,9 milioane de persoane strămutate, care supravieţuiesc într-o criză umanitară fără precedent din cauza distrugerii pe scară largă, prăbuşirii spitalelor, izbucnirii de epidemii, ameninţării foametei şi penuriei de apă potabilă, alimente şi medicamente.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah. 1,6 milioane de euro, în vizor

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Israelul a intrat într-o ”nouă fază a războiului”. Ce este diferit acum față de confruntarea cu Hamas din Gaza

Guvernul de la Budapesta susține că pagerele explozive folosite într-un atac asupra Hezbollah în Liban nu au fost fabricate în Ungaria

Partenerii noștri