Live

Live Text Militarii ruși, prost plătiți și cu probleme de moral și disciplină. Volodimir Zelenski anunță victorii pe frontul din Herson

Data actualizării: Data publicării:
Separatiști pro-ruși în Donbas, Ucraina. Foto: Profimedia Images

Trupele ruse din Ucraina continuă să aibă probleme de moral și disciplină. Pe lângă epuizarea provocată de lupte și pierderile mari suferite până acum, una din marile nemulțumiri din rândul soldaților ruși este dată de faptul că sunt prost plătiți, precizează ministerul britanic al Apărării în rezumatul făcut duminică, în cea de-a 193-a zi a războiul din Ucraina. Un motiv pentru care soldații ruși nu beneficiază de bonusurile care se acordă militarilor care participă la lupte este cauzat chiar de statutul juridic al „operațiunii speciale”, în condițiile în care autoritățile ruse nu recunosc, oficial, că armata rusă se află într-un „război”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Volodimir Zelenski: Steagurile țării încep să fluture iar unde trebuie să fie

ACTUALIZARE 23:59 Volodimir Zelenski anunță mai multe victorii ale armatei ucrainene pe frontul din Herson. El a avut duminică seară o ședință cu responsabilii din Consiliul de Apărare a țării. 

„În război, nu există weekend. Suntem în contact permanent cu cei de pe front. Nu vă voi spune detaliile, dar steagurile ucrainene se întorc în locurile în care ar trebui să fie de drept. Și nu există loc pentru ocupanți pe pământul nostru”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de site-ul Președinției ucrainene.

Întăriri pe flancul estic: Primii soldați ai brigăzii germane au sosit în Lituania

ACTUALIZARE 23:30 Primii soldaţi ai noii brigăzii germane au sosit duminică în Lituania, conform promisiunii NATO de a întări flancul estic pe fondul invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Unitatea de comandă a brigăzii, formată dintr-o sută de soldaţi şi echipament militar, a sosit la Klaipeda cu feribotul, de la Kiel (Germania).

Aproximativ 1.500 de soldaţi germani sunt dislocaţi în prezent în Lituania ca parte a grupului tactic de luptă multinaţional al NATO creat în 2017.

După summitului NATO de la Madrid din acest an, Germania, care asigura comanda acestui grup, a promis să îşi intensifice eforturile.

În cadrul summitului NATO, liderii participanţi s-au angajat să desfăşoare pe flancul estic forţe suplimentare puternice, pregătite pentru luptă, care se vor extinde de la grupurile de luptă existente la unităţi de dimensiunea unei brigăzi, dacă va fi necesar.

O brigadă este formată din aproximativ 4.000 de militari.

Unitatea de comandă a brigăzii va rămâne permanent în Lituania, în timp ce unităţile de luptă se vor prezenta pentru exerciţii. Un înalt oficial militar german a declarat pentru AFP că primele exerciţii la nivel de batalion ar putea avea loc în luna octombrie.

Lituania găzduieşte, de asemenea, un batalion american rotativ, care a fost întărit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, precum şi avioane de luptă ungare şi cehe care participă la misiunea de poliţie aeriană.

În 2017, patru grupuri tactice de luptă multinaţionale la nivel de batalion au fost desfăşurate în Lituania, Estonia, Letonia şi Polonia, sub conducerea Germaniei, Regatului Unit, Canadei şi Statelor Unite.

După invadarea Ucrainei, ţările membre NATO au decis să înfiinţeze patru noi grupuri tactice de luptă în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

Washingtonul nu mai are ambasador în Rusia

ACTUALIZARE 23:00 John Sullivan, ambasadorul care a reprezentat Statele Unite în Rusia în perioada sensibilă în care Vladimir Putin a invadat Ucraina readucând războiul pe continentul european, și-a încheiat mandatul și a plecat de la Moscova, a anunțat duminică Ambasada SUA într-un comunicat.

Plecarea lui John Sullivan - un diplomat extrem de experimentat - a fost bruscă și nu a existat niciun indiciu anterior că retragerea sa era iminentă, notează „The Washington Post”.

Sâmbătă, John Sullivan a participat la funeraliile de la Moscova ale lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, despre care a spus că a fost „un om de stat care a schimbat lumea prin viziunea sa asupra coexistenței pașnice și asupra transformării țării sale și a restului lumii”.

John Sullivan fusese numit ambasador al SUA în Rusia de către fostul președinte Donald Trump, în decembrie 2019, dar președintele Joe Biden i-a cerut să rămână în funcție. 

„John Sullivan a fost numit în post în decembrie 2019 și a ocupat funcția de ambasador timp de aproape trei ani. În urma plecării sale, el se va retrage dintr-o carieră în serviciul public care s-a întins pe parcursul a patru decenii și pe durata mandatelor a cinci președinți americani, inclusiv în calitate de secretar de stat adjunct și în funcții de conducere la Departamentele de Justiție, Apărare și Comerț”, arată Ambasada SUA de la Moscova în comunicat.

Citește continuarea AICI.

Armata rusă a lansat până acum în Ucraina 3.500 de rachete „inteligente” și de croazieră

ACTUALIZARE 15:06 Rusia a lansat până acum în Ucraina un număr de 3.500 de rachete „inteligente” sau de croazieră, conform ministerului Apărării de la Kiev.

Numărul mare de explozii provocate de bombardamentele din ultimele 6 luni provoacă deja poluarea mediului înconjurător și vor avea impact pe termen lung asupra climei din regiune

„Exploziile rachetelor provoacă emisii de substanțe poluante în atmosferă, sol și apă și duc la dispariția florei și faunei în regiunile afectate”, a declarat oficialul ucrainean.

În plus, conform sursei citate, în jur de 200.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei este minat. În ultimele șase luni, pirotehniștii ucraineni au neutralizat peste 186.000 de diverse muniții și peste 2.000 de bombe neexplodate.

Olena Zelenska, despre inflație și criza energetică, pentru BBC: Poate că britanicii își numără mărunțișul rămas, dar noi ne numărăm morții

ACTUALIZARE 12:55 Impactul economic al războiului din Ucraina este greu de îndurat pentru aliații țării, însă dacă britanicii sunt în situația de a-și număra banii rămași după ce au plătit facturi uriașe, ucrainenii sunt în situația și mai gravă în care trebuie să-și numere morții în fiecare zice, a spus Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, duminică, într-un interviu acordat BBC.

Olena Zelenska a spus că, dacă sprijinul pentru Ucraina va continua să fie puternic, atunci criza va fi mai scurtă. Într-un interviu înregistrat la Kiev, ea a spus și că este important să subliniem care este costul în vieți umane al războiului.

Soția lui Volodimir Zelenski a fost întrebată ce mesaj are pentru britanicii care trebuie să plătească facturi tot mai mari la energie, o consecință parțială a invadării Ucrainei de către Rusia și a impactului pe care războiul sângeros al lui Putin l-a avut asupra prețurilor la gaze și petrol.

„Înțeleg că situația este foarte grea. Să ne aducem, însă, aminte de pandemia de Covid, care este încă cu noi – aveam prețuri crescute cu toții și Ucraina a fost afectată. Și acum prețurile cresc în Ucraina, însă pe lângă asta, compatrioții noștri sunt uciși. Așa că acum când voi vă numărați banii rămași în contul bancar sau în buzunar, noi ne numărăm morții”, a spus ea.

Militarii ruși care luptă în Ucraina, prost plătiți și fără bonusuri

Ministerul britanic al Apărării arată că, în cadrul armatei ruse, militarii primesc un salariu de bază modest, o soldă la care se mai adaugă diverse bonusuri și beneficii.

Mulți dintre militarii ruși aflați în Ucraina au întâmpinat probleme mari în privința bonusurilor foarte mari care se acordă pentru participarea la lupte

Pentru militarii care participă la lupte se acordă, în plus, niște bonusuri foarte mari, care nu au fost acordate însă pentru mulți dintre soldații aflați acum în Ucraina.

Astfel de probleme sunt cauzate de o birocrație militară ineficientă, dar și de problemele juridice pe care le implică denumirea de „operațiune specială”, în condițiile în care Moscova refuză și acum să recunoască faptul că militarii săi sunt implicați într-un „război”.

Zelenski: Rusia pregătește o „lovitură decisivă” împotriva statelor europene în domeniul energiei

De asemenea, alte cauze includ corupția de la nivelul corpului ofițerilor și incapacitatea armatei ruse de a-și dota propriii soldați cu echipamente și uniforme adecvate, ori de a le acorda rațiile și soldele cuvenite.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că duce un război energetic împotriva Europei și a vorbit despre nevoia unei unități mai mari printre statele europene. Declarațiile președintelui ucrainean vin după ce Rusia a anunțat că închide pe termen nedefinit gazoductul Nord Stream, o încercare evidentă de a pune presiune pe Uniunea Europeană înainte de venirea iernii.

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.„Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”. Scopul, a spus el, este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o „lovitură decisivă” în sectorul energetic. Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a spus Zelenski.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Avertisment al unui grup de analize militare apropiat Kievului: Rușii sunt pe cale să încercuiască trupe ucrainene în Donețk

Partenerii noștri