Live

Trump a spus că Uniunea Europeană este „rea”, iar Zelenski - „onorabil”, în interviul acordat lui Elon Musk

Data actualizării: Data publicării:

„Nu există nimeni care să se simtă mai rău ca mine în legătură cu situația din Ucraina”, i-a spus Donald Trump lui Elon Musk, în discuția de peste două ore. Mult așteptatul interviu dat de Donald Trump proprietarului rețelei X Elon Musk a fost, în mare parte, mult zgomot pentru nimic, mai relatează Politico.

Proprietarul reţelei X a susținut că începrea cu întârziere a interviului a fost cauzată de un atac cibernetic „masiv”.

Candidatul republican la președinția SUA nu a menționat nimic despre revoltele extremei dreapta din Marea Britanie, a criticat timid regulile comerciale ale UE și suma cheltuită pentru a ajuta Kievul să se apere de Rusia, numindu-l „foarte onorabil” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Trump a dominat conversația dezlânată care a durat mai bine de două ore, care a început cu o mare întârzire, de aproximativ 40 de minute, din cauza unor probleme tehnice. Începând cu o recapitulare a tentativei de asasinat căreia i-a supraviețuit luna trecută, Trump a avut o serie de aproape monologuri despre contracandidații săi în competiția pentru Casa Albă, imigrație, inflație, lege și ordine, agricultură, relația sa cu diverși dictatori ai lumii și amenințarea unui război nuclear.

Însă Trump nu a mușcat momeala atunci când Musk a încercat să-l incite să atace Bruxelles în legătură cu poziția sa privind dezinformarea.

Referindu-se la o scrisoare deschisă adresată lui Musk de către responsabilul digital al Uniunii Europene, Thierry Breton, publicată înainte de interviu și amintindu-i proprietarului X de regulile UE privind promovarea discursului instigator la ură, Musk i-a spus lui Trump: „Există multe încercări de a impune cenzura, chiar și asupra americanilor, din partea altor țări. Ce părere aveți despre asta?”.

Dar Trump nu a răspuns la provocare, lansându-se într-o polemică despre deficitul comercial al SUA cu UE, spunând că „ei profită foarte mult de Statele Unite în comerț”, și „nu sunt la fel de duri ca China, însă sunt răi”.

Trump a revenit apoi la un punct de discuție favorit despre cât de mult cheltuie UE pentru a ajuta Ucraina în comparație cu cheltuielile SUA, însă în loc să promită că va reduce ajutorul Americii, a părut să sugereze că dorește ca UE să își mărească propria contribuție.

„Eu zic, «de ce nu este egalizată contribuția? De ce nu plătește UE cât plătim noi?»” i-a spus Trump lui Musk. „De ce plătesc Statele Unite disproporționat mai mult pentru a apăra Europa decât Europa? Asta nu are sens. Asta este nedrept, și este un subiect care trebuie abordat”.

Fostul președinte al SUA a vorbit despre promisiunea de a reduce ajutorul pentru Kiev, însă a divagat de la subiect și l-a lăudat apoi pe Zelenski pentru felul în care a gestionat un apel telefonic care a dus la prima destituire a lui Trump în decembrie 2019, după ce a fost acuzat că a încercat să influențeze alegerile din 2020 presându-l liderul ucrainean să îl investigheze pe actualul președinte Joe Biden și pe fiul său, Hunter.

„Ei bine, știi, când vorbești despre reducerea costurilor, de economii și toate celelalte” a spus Trump, „adică, sincer, nu există nimeni care să se simtă mai rău ca mine în legătură cu situația din Ucraina, pentru că știu că nu s-ar fi întâmplat niciodată. Îl cunosc pe Zelenski. A fost foarte onorabil cu mine, pentru că atunci când au crezut farsa rusă și au spus că am avut un apel telefonic cu el, președintele ucrainean a precizată că a fost un apel telefonic perfect”.

Trump a vorbit din nou cu Zelenski luna trecută, pentru prima dată de la lansarea invaziei Rusiei.

Într-un moment bombastic spre finalul interviului, Trump a spus că Harris, contracandidata sa democrată la președinție, arăta „ca cea mai frumoasă actriță care a trăit vreodată” și „foarte asemănătoare cu o primă doamnă grozavă, Melania” pe coperta revistei TIME, înainte de a adăuga: „Nu a arătat precum Kamala ... însă, desigur, ea este o femeie frumoasă, așa că mă voi rezuma doar la atât”.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România a avut cea mai mare inflație din UE pentru a șasea lună la rând

UE instruiește încă 15.000 de soldați ucraineni. La cât se ridică ajutorul pentru Kiev

Comisia Europeană vrea interzicerea fumatului și în spațiile exterioare, inclusiv la terase. Ce prevede recomandarea (proiect)

România are cei mai mulți săraci din Europa. 1 din 5 români suferă de lipsuri materiale severe (Eurostat)

Partenerii noștri