Live

Transport cu blindate rusești destinate Serbiei, blocat de români pe Dunăre

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură TV

Sunt tensiuni pe Dunăre între Serbia şi România după ce autorităţile de la noi au blocat un transport de armament rusesc care ar fi trebuit să ajungă la Belgrad. Informaţiile au fost făcute publice de jurnaliştii din Serbia, care spun că ţara lor ar fi trebuit să primească 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Belgrad şi Moscova. Autorităţile române au interceptat însă transportul şi au confiscat armamentul.

Presa de la Belgrad acuză România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Ministerul Afacerilor Externe gestionează monitorizarea acestor transporturi. MAE nu a lămurit deocamdată în baza cărei legi a fost oprit convoiul militar.

Ramona Mănescu, ministrul proaspăt instalat în funcție la Externe, a afirmat joi seara că raporturile României cu Rusia trebuie să se alinieze atittudinii luate de NATO și UE. Ea a precizat că Rusiei nu i se cere prea mult, ci doar respectarea cadrului legislativ internațional, principiu de la care, a precizat șefa diplomației, „nu putem face rabat”.

Rusia oferă armament Serbiei cu titlu gratuit

Pe de altă parte, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat miercuri la televiziunea publică RTS că Serbia așteaptă să primească de la Rusia, cu titlu gratuit, zece vehicule amfibie de tip BRDM-2 și vehicule de patrulare. „Urmează să primim cadou zece astfel de vehicule”, a afirmat președintele Serbiei. Vucic a precizat că Serbia a primit deja până acum de la Rusia șase vehicule BRDM-2 modernizate, care sunt de mare ajutor consolidării capacităților combative ale armatei.

În decembrie 2016, Rusia a donat guvernului sârb și șase avioane de vânătoare MiG-29 și a extins la 14 ani serviciile de întreținere pentru flota de MiG-uri a Belgradului, scrie seenews.com. 

Serbia menține legături politice strânse cu Rusia și refuză să se alăture sancțiunilor economice occidentale împotriva Moscovei. Belgradul a început negocieri de aderare la UE, dar, spre deosebire de alte state balcanice, nu dorește să intre și în NATO.

Redactor web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri