Live

Tragedia copiilor subnutriți din Afganistan. Cea mai tânără generație are șanse minime în lupta cu foametea, rujeola și tuberculoza

Data publicării:
La fiecare câteva secunde, un copil bolnav este adus la camera de gardă a spitalului din Lashkar Gah, iar medicii luptă într-o cursă contra cronometru pentru a salva viața celor mai mici locuitori din Afganistan. FOTO: Profimedia Images

La fiecare câteva secunde, un copil bolnav este adus la camera de gardă a spitalului din Lashkar Gah, iar medicii luptă într-o cursă contra cronometru pentru a salva viața celor mai mici locuitori din Afganistan, afectați de foamete, rujeolă și tuberculoză.

O echipă BBC a vorbit cu mai mulți medici care se confruntă zilnic cu provocări dramatice.

În mijlocul sunetului sfâșietor al zecilor de bebeluși flămânzi care plâng și al strigătelor de ajutor din partea mamelor, asistentele se străduiesc să acorde prioritate copiilor care au nevoie de îngrijire urgentă. Sunt însă mult prea mulți într-o asemenea situație.

Orașul Lashkar Gah se află într-una dintre cele mai devastate provincii din Afganistan, la aproximativ 644 kilometri sud-vest de Kabul. Copiii aduși la spital respiră greu, au mâinile și picioarele reci și par mult mai mici decât vârsta pe care o au. Cei mai mulți sunt subnutriți, iar mulți au și tuberculoză. Unii dintre ei ajung la spital de mai multe ori și au nevoie urgentă de medicamente, hidratare și oxigen.

Unul din cinci copii aduși la urgență moare

Unul din cinci copii internați la secția de urgență moare, iar situația din spital s-a agravat în ultimele săptămâni pe fondul răspândirii rujeolei, boală contagioasă care afectează sistemul imunitar și duce la moartea bebelușilor care suferă deja de malnutriție.

Spitalul din Lashkar Gah, coordonat de organizația Medici fără Frontiere, este una dintre puținele unități sanitare care deservește regiunea cu 1,5 milioane de oameni. Este supraaglomerat. Are 300 de paturi, dar primește în jur de 800 de pacienți pe zi, majoritatea copii.

Oamenii nu au altă soluție la care să apeleze. Rămași fără bani și fără locuri de muncă, afganii se confruntă cu o criză economică care a adus o populație deja săracă în pragul foametei și a prăbușit sistemul public de sănătate.

Numărul copiilor subnutriți s-a dublat în șase luni

Malnutriția copiilor este de multă vreme o problemă în Afganistan, dar ultimele statistice făcute publice de UNICEF arată o creștere accelerată a numărului de copii cu malnutriție acută severă internați în spitale, de la 2.407 în august 2021, la 4.214 în decembrie 2021.

Un număr mare de copii subnutriți nu au putut fi aduși la spital, deoarece familiile lor nu își pot permite călătoria. Chiar dacă ar putea, ar trebui să călătorească ore întregi pe drumuri distruse și ar fi greu să găsească o unitate medicală funcțională.

Spitalele districtuale Musa Qala și Gereshk sunt pline de copii subnutriți, dar niciunul dintre spitale nu are operațional sistemul de îngrijire a lor. Nu există medici, clădirile spitalului sunt dărâmate, reci și întunecate, alimentarea cu energie electrică nu este constantă, iar noaptea temperaturile scad la 4 grade Celsius.

În Gereshk, un mic radiator ținut în centrul camerelor abia face puțină căldură. Mamele și bebelușii stau înghesuiti sub pături. La Musa Qala există un singur tub de oxigen.

Medicii spun că au puține medicamente și foarte puțin personal, în condițiile în care sute de pacienți vin zilnic la spital. Copiii grav bolnavi nu pot fi îngrijiți pentru că nu există resurse pentru ei. Medicii mai spun că nu au primit salarii din august până în octombrie. Din noiembrie, au primit bani prin organizații umanitare precum UNICEF, OMS și organizația caritabilă locală Baran.

"Organizațiile umanitare încearcă să ofere o punte de supraviețuire pentru acești copii, dar nu putem finanța pe deplin sistemul de sănătate. Nu amestecați copiii în politică. Situația de acum din Afganistan este critică pentru copii și fiecare decizie pe care o ia lumea, pe care o iau politicienii va avea un impact asupra lor", spune Salam Janabi de la UNICEF.

"Sute de copii din satul meu sunt subnutriți. În fiecare casă veți găsi doi sau trei"

În provincia Helmand, distrugerile cauzate război se văd în aproape fiecare zonă. Amploarea acesteia în orașul Sangin este șocantă. Acolo unde odinioară erau case și magazine, acum se află doar moloz.

"Suntem fericiți că acum este liniște, dar nu avem mâncare, locuri de muncă și bani. Grâul și combustibilul s-au scumpit. Sute de copii din satul meu sunt subnutriți. În fiecare casă veți găsi doi sau trei. Nu avem cu ce să le hrănim mamele, de aceea se nasc așa", spune Abdul Raziq, localnic în zonă.

Într-o casă din apropiere locuiește Hameed Gul. Două dintre fiicele sale, Farzana și Nazdana, sunt subnutrite. Nazdana este atât de bolnavă încât a trimis-o la bunici pentru că nu o poate hrăni. Fiul său, Naseebullah, în vârstă de 10 ani, a început deja să lucreze pe câmp.

"Nu aveam nicio legătură cu talibanii. Casa mea a fost bombardată pe nedrept. Mâncăm doar pâine uscată. Cam două-trei zile pe săptămână, ne culcăm flămânzi.", spune Hameed.

De altfel, cei mai mulți afgani spun că mai multe familii ajung să împartă câteva bucăți de pâine uscată. Copiii sunt cei mai vulnerabili în această criză a foametei. Cea mai tânără generație din Afganistan este lăsată să moară și este posibil ca multe dintre decesele cauzate de malnutriție să nu poată fi înregistrate la adevărata lor amploare. S-ar putea ca lumea să nu cunoască niciodată amploarea tragediei cu care se confruntă acum Afganistan, scrie BBC.

 

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un rus cu mulți copii intenționează să-și numească cel de-al 15-lea copil „Oreșnik”, după numele celebrei rachete

Șapte copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară

Copiii români de la țară, victimele sărăciei. 250.000 dintre ei se culcă flămânzi seară de seară. „Am învățat că nu trebuie să renunț”

World Vision România lansează raportul anual  „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”

Partenerii noștri