Galerie Foto Traficul feroviar și rutier din Germania e paralizat. Mecanicii de locomotivă sunt în grevă, drumurile sunt blocate de camioane
Mecanicii de locomotivă din Germania au intrat în grevă generală pentru trei zile, iar milioane de oameni sunt afectați după ce trenurile au fost anulate. În paralel, protestele fermierilor perturbă traficul rutier.
Navetiştii din întreaga Germanie se confruntă începând de miercuri cu anulări de trenuri, în condiţiile în care o grevă naţională de trei zile a mecanicilor de locomotivă creează noi probleme pentru deplasarea în cea mai mare economie a Europei, în timp ce în paralel protestele fermierilor perturbă traficul rutier, transmite Reuters.
Sindicatul mecanicilor de locomotivă (GDL) a început protestul la primele ore ale dimineţii, urmând exemplul mecanicilor de trenuri de marfă, care au încetat lucrul încă de marţi seară.
Grevele vor continua până vineri seară, forţând operatorul feroviar naţional Deutsche Bahn să asigure doar un serviciu de urgenţă. Compania susţine că protestul mecanicilor de locomotivă va afecta planurile de călătorie pentru milioane de persoane şi i-a încurajat pe oameni să îşi anuleze sau amâne toate călătoriile care nu sunt esenţiale.
Tensiunile de la Deutsche Bahn, pe tema salariilor şi programului de muncă, au explodat din nou după armistiţiul convenit pe perioada Crăciunului.
GDL, care reprezintă aproximativ 10.000 de angajaţi, cere o reducere a săptămânii de lucru de la 38 până la 35 de ore, o majorare salarială cu 555 de euro pe lună precum şi un bonus unic de 3.000 de euro pentru a compensa pentru efectele inflaţiei. Conducerea Deutsche Bahn a oferit o anumită flexibilitate cu privire la programul de lucru dar a refuzat ideea ca programul de lucru să fie redus dar salariile să rămână la fel, scrie Agerpres.
Greva naţională din transportul feroviar se adaugă problemelor economice cu care se confruntă Germania în acest an, pe fondul datelor macroeconomice slabe, majorării dobânzilor şi înmulţirii criticilor la adresa guvernului de coaliţie.
Săptămâna aceasta, protestele fermierilor, nemulţumiţi de intenţia executivului de la Berlin de a reduce subvenţiile la motorină, au pus noi presiuni asupra cancelarului Olaf Scholz, care încearcă în prezent să finalizeze proiectul de buget pe 2024.
Preşedintele Asociaţiei fermierilor germani (DBV) a promis că protestele vor lua amploare miercuri după ce la începutul acestei săptămâni convoaie de tractoare şi camioane au blocat drumurile din Germania. "Toate au o limită", a spus marţi Joachim Rukwied pentru postul de televiziune RTL/ntv, cerând guvernului de la Berlin să renunţe complet la proiectul diminuării subvenţiilor.
Precedenta grevă a mecanicilor de locomotivă care a avut loc în data de 16 noiembrie, a perturbat serios traficul feroviar în Germania. Atunci, Deutsche Bahn a fost nevoit să anuleze aproximativ 80% din cursele pe distanţe lungi precum şi numeroase trenuri regionale
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News