Live

Țintă ambițioasă în Shanghai unde frustrările populației au atins cote maxime din cauza carantinei: "Zero Covid" până miercuri

Data actualizării: Data publicării:
Lockdownul anti-COVID-19 care îi vizează pe cei 26 de milioane de locuitori ai oraşului Shanghai a fost extins pe termen nelimitat. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din China au ca obiectiv ca până miercuri să oprească transmiterea comunitară a virusului SARS CoV-2 în Shanghai. Acest lucru ar fi un punct de cotitură în lupta cu cel mai mare focar de COVID 19 de la declanșarea pandemiei, scrie Reuters.

Shanghai a stabilit ca obiectiv oprirea răspândirii virusului COVID-19 în afara zonelor aflate în carantină până miercuri. Acest lucru ar permite relaxarea restricțiilor în oraș și revenirea treptată la o viață normală, în condițiile în care frustrările populației au crescut.

Ținta va impune oficialilor să accelereze testarea COVID și transferul cazurilor pozitive către centrele de carantină.

Sfârșitul transmiterii comunitare a fost un punct de cotitură pentru alte comunități din China. Luna trecută, orașul Shenzhen a redeschis transportul public și a permis întreprinderilor să se întoarcă la lucru la scurt timp după ce a atins acest obiectiv.

Shanghai a devenit epicentrul celei mai mari epidemii din China de când virusul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, la sfârșitul anului 2019. Orașul a înregistrat peste 320.000 de infecții cu COVID de la începutul lunii martie.

Shanghai a luat deja măsuri pentru a ușura restricțiile. Televiziunea de stat a transmis duminică faptul că unele supermarketuri s-au redeschis, deși mulți locuitori s-au arătat sceptici față de aceste informații și postări de pe rețelele sociale.

Pentru că nu au avut voie să-și părăsească locuințele, milioane de oameni au făcut, pur și simplu, foamea. O înregistrare video devenită virală arăta cum mai mulți localnici jefuiesc un supermarket din centrul financiar al Chinei. 

Oamenii au fost nevoiți să comande alimente și apă și să aștepte ca guvernul să le livreze. Mulți dintre ei au rămas fără provizii. Carantina prelungită a copleșit serviciile de livrare, a blocat site-urile web ale magazinelor alimentare și a îngreunat distribuția de provizii guvernamentale.

Mulți au apelat la rețelele sociale pentru a se plânge de restricții și de lipsa mâncării. Unele înregistrări arătau bătrâni care nu mai aveau ce să mănânce de trei zile, altele arătau condițiile precare în care sunt nevoiți să stea cei plasați în carantină, uneori fiind puși de-a dreptul pe scânduri de lemn în loc de paturi. Alte înregistrări video au arătat oameni care se luptă pentru provizii sau care cer cu disperare medicamente. În unele video distribuite pe rețelele sociale se aud oameni care urlă de la balcoane cerând mâncare.

După apariția acestui val de Covid fără precedent în China, care a dus la carantinarea unor orașe întregi, inclusiv a metropolei Shanghai, analiștii au avertizat că lanțurile de aprovizionare mondiale ar putea fi din nou afectate, iar de data aceasta problemele ar putea fi mai mari chiar decât în anii trecuți ai pandemiei. 

Citește și: Ciocniri între poliție și oamenii nemulțumiți de măsurile severe de carantină din Shanghai. Cum scapă de cenzură imaginile disperării?

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri