Live

„Țineți-vă bine!” Iranul este mai periculos decât Rusia pentru SUA. E cea mai mare amenințare pentru alegerile prezidențiale (Axios)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Iranul, și nu Rusia, se dovedește a fi cea mai mare amenințare la adresa alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, relatează Axios. James Turgal, fost director adjunct al FBI, a declarat pentru sursa citată că Teheranul pare să urmeze scenariul elaborat de Moscova în 2016.

Rusia și Iranul au devenit mai agresive în atacurile lor cibernetice împotriva candidaților la alegerile prezidențiale din SUA, iar până în noiembrie ar putea fi și mai mult haos, scrie Axios.

Cercetătorii Google au publicat miercuri un raport care confirmă faptul că hackeri susținuți de Iran au vizat atât campania lui Donald Trump, cât și cea a lui Joe Biden, într-un atac de phishing.

FBI a deschis o investigație după ce campania prezidenţială a lui Trump a declarat că i-au fost piratate comunicaţiile interne şi a dat vina pe guvernul iranian.

Citește mai mult aici: FBI a deschis o anchetă de securitate națională după ce Iranul ar fi atacat cibernetic campaniile celor doi candidați la Casa Albă

În contextul unui mediu geopolitic tensionat, adversarii străini își doresc din ce în ce mai mult să atace alegerile din SUA, a declarat Sean Minor, șeful echipei de cercetare a operațiunilor de influență de la Recorded Future, în cadrul unui webinar din această săptămână.

Trump, luat în vizor

Implicarea Statelor Unite în mai multe conflicte globale, inclusiv războiul din Ucraina, tensiunile dintre China și Taiwan și războiul dintre Israel și Hamas, a transformat alegerile prezidențiale americane într-o țintă majoră.

Iranul a început să desfășoare operațiuni de influență pentru a submina campania lui Trump, au avertizat luna trecută serviciile de informații americane.

Teheranul și-a manifestat un interes din ce în ce mai mare pentru fostul președinte Donald Trump și guvernul SUA începând din ianuarie 2020, când o lovitură aeriană americană l-a ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2020, doi hackeri iranieni au furat informații confidențiale ale unor alegători americani de pe un site electoral și s-au dat drept membri ai Proud Boys pentru a trimite amenințări democraților.

Iranul, mai periculos decât Rusia

Iranul pare să urmeze acum scenariul elaborat de Rusia în 2016 pentru a viza campania prezidențială americană, spune James Turgal, fost director adjunct al FBI, pentru Axios.

„Este aproape o schiță exactă a ceea ce au făcut rușii în 2016”, spune Turgal, care este în prezent vicepreședinte pentru riscuri cibernetice la Optiv.

Iar Iranul a colaborat mai strâns cu guvernul rus de la invazia Ucrainei de acum mai bine de doi ani,  ceea ce sugerează că ar fi putut face schimb de informații.

Nu este o coincidență faptul că vedem acum acțiuni și amenințări cibernetice foarte active asemănătoare cu tacticile rusești”, spune Turgal.

Dar atât uciderea lui Soleimani, cât și anii în care Trump a fost candidatul prezidențial prezumtiv al Partidului Republican, au dat Iranului mai mult timp să se pregătească și să urmărească o abordare mai sofisticată de hacking și infiltrare, similară cu cea a Rusiei.

Niciuna dintre publicațiile care au primit materiale scurse din campania lui Trump nu le-a publicat. De asemenea, oficialii iranieni nu au confirmat că Teheranul este responsabil.

Dar dacă Iranul a fost în spatele scurgerilor de informații, hackerii săi vor fi probabil motivați să găsească alte mijloace de a publica documentele, spune Turgal. „Țineți-vă bine, pentru că lucrurile vor deveni ciudate”, avertizează el. 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

BEC a decis că un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online. E „o încercare de intimidare”

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Partenerii noștri