Live

Inteligența artificială destabilizează conceptul de adevăr în alegerile din 2024 - The Washington Post

Data publicării:
Influența inteligenței artificiale asupra alegerilor. Foto: Shutterstock

Experții în inteligență artificială au avertizat de mult timp că inteligența artificială, prin conținutul generat, ar putea tulbura apele realității percepute de oameni. La câteva luni de la începutul unui an electoral crucial, confuzia în materie de inteligență artificială este în creștere, scrie The Washington Post.

Politicieni din întreaga lume au respins dovezi potențial compromițătoare - înregistrări video cu rezoluție slabă, granulație majoră, cât să lase imaginația privitorului să lucreze, ale unor întâlniri secrete la hotel, înregistrări vocale care critică adversarii politici etc - considerându-le falsuri generate de inteligența artificială. În același timp, AI deepfakes, adică falsurile generate de inteligența artificială, sunt folosite pentru a răspândi dezinformări.

Alegerile din 2024 au adus în atenție dezinformarea generată de inteligența artificială

Alegerile din 2024 au adus în atenție dezinformarea generată de inteligența artificială, chiar dacă aceasta nu s-a materializat ca amenințare majoră. Partidele politice au început să testeze această tehnologie și să exploreze modalități de utilizare în campaniile viitoare. Observatorii au remarcat faptul că, datorită creșterii conștientizării despre inteligența artificială și deepfake-uri, politicienii pot acum să respingă dovezile nefavorabile ca fiind fabricate, creând astfel o „negare plauzibilă”.

În 2024, au apărut rapoarte despre apeluri telefonice automate generate de inteligența artificială care răspândeau dezinformare și descurajau alegătorii în anumite zone din Statele Unite.

Autoritățile au investigat cazuri în care mesaje audio fabricate susțineau în mod fals că alegătorii ar trebui să evite alegerile primare sau că unii candidați ar fi făcut declarații controversate.

Capacitatea de a crea conținut sintetic foarte realist folosind inteligența artificială a stârnit îngrijorări privind posibilitatea ca aceste tactici să submineze încrederea în procesul electoral și să influențeze comportamentul alegătorilor.

Microsoft dă o mână de ajutor

Companii tehnologice precum Microsoft au intervenit pentru a ajuta partidele politice și alegătorii să identifice și să se protejeze împotriva deepfake-urilor generate de inteligența artificială, oferind instruire tehnică și campanii de conștientizare.

Regulatorii au propus noi reglementări care să oblige la dezvăluirea conținutului modificat de inteligența artificială în reclamele politice, pentru a spori transparența și a combate practicile înșelătoare. În același timp, oficialii electorali au început să simuleze scenarii de manipulare a inteligenței artificiale pentru a-și îmbunătăți pregătirea și rezistența în fața acestor amenințări emergente.

Alegerile din 2024 indică începutul preocupărilor legate de dezinformarea generată de inteligența artificială, cu actori politici care explorează utilizarea acestei tehnologii, în ciuda eforturilor de a-i limita utilizarea abuzivă. Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, dezinformarea alimentată de inteligența artificială va deveni probabil o provocare tot mai complexă pentru viitoarele alegeri.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Orban schimbă regulile electorale pentru a-și păstra puterea la Budapesta. Cum vrea liderul maghiar să-și păstreze majoritatea

E oficial: Donald Trump a câștigat votul în Colegiul Electoral, învingând-o pe Kamala Harris cu un scor zdrobitor: 312 la 226

Partenerii noștri